Laktató palócleves sertéscombból: másnap is ugyanolyan finom
A tartalmas magyaros leves igazi régi kedvenc, mely zöldbabbal és jó sok tejföllel készítve az igazi.
A rakott káposzta egyszerűen hangzik, de összetett étel. Nem tartozik a gyors kaják közé, szóval inkább ráérősebb napokra időzítsd. Viszont előre összekészítve akár 1-2 napig is eláll a hűtőben sütés előtt, sütés után pedig szintén. Így azért mégiscsak könnyebb vele tervezni.
Ráadásul csupán 4 alapanyagra van hozzá szükség, és még így is egy nagyon laktató, de mégsem gyomorterhelő étel születik belőle. Az alapját a savanyú káposzta, a főtt rizs, a főtt darált hús és a tejföl rétegezése alkotja, amit saját elképzeléseink szerint variálhatunk.
Az étel elkészítési ideje csökkenthető, ha már annyira rutinos vagy a konyhában, hogy szimultán is tudsz főzni egyszerre akár két vagy három alapot is.
A savanyú káposztát, hogy ha előre kimért tasakosat veszünk, vagy egy piaci savanyúságszekcióban frissen vásároljuk, amivel a kistermelőket támogatjuk, érdemes megfőzni, hogy ne legyen kemény és nyers hatása a rakott káposzta elkészítését követően.
Ha ezt a főzőcskézős kört kihagynánk, akkor a konzerves káposztát javasoljuk, azok ugyanis már hőkezelve vannak, így nem szükséges előfőzni.
Ha elő kell főzni a káposztát, akkor tegyük fel az egészet egy közepes lábosban annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Főzzük kb. 25 percig.
Amíg fő a káposzta, pároljuk meg a húst. Dinszteljünk meg 2 evőkanál olajon 1,5 fej apróra vágott vöröshagymát. Ezután tegyük rá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk meg, dobjunk rá 2 babérlevelet és szórjuk meg morzsolt bazsalikommal.
Főzzük össze kb. 25 perc alatt, és ha már nem a nyers hús illatát érezzük, hanem a fűszeres illatot, akkor a tűzről levéve hintsük meg 1 evőkanál őrölt pirospaprikával. Keverjük össze a hússal, majd 5 percre tegyük vissza főni. Ezt a lépést a színek miatt iktattuk be, és mert persze ettől lesz igazán magyaros és ízletes, de mégsem bolognai alapú az étel. A babérleveleket ne felejtsük el kivenni, ha megfőtt a hús.
Főzzük meg a rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben, kis lángon, kb. 12 perc alatt. Nem baj, ha nem fő meg teljesen, mivel a sütőben a rétegek között még bőven lesz ideje tovább párolódni.
Kezdődhet a rétegezés. Egy jénai tálba vagy egy közepes méretű tepsibe első rétegként terítsük szét a káposzta felét, hogy szépen kitöltse a sütőformát.
A következő réteg a darált hús lesz, majd arra jön egy rétegben a főtt rizs.
Ha ezzel is megvagyunk, zárórétegként oszlassuk el a rizs tetején a maradék savanyú káposztát, majd az egészet vastagon kenjük meg tejföllel.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük, de az illata úgyis jelzi majd, ha már elkészült. A vizuálisabb típusok kedvéért, ha a tejföl a tetején kap egy kis színt, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy elkészült a rakott káposzta.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu