Rakott kelkáposzta kolbásszal: kiadós egytálétel több napra

rakott-kelkaposzta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rakott ételek sokunk kedvencei: nemcsak azért, mert laktatók, hanem mert több napra is elegendő adagot készíthetünk belőlük.

A rakottas ételek hússal és zöldséggel is variálhatók, aszerint, hogy éppen milyen szezonban járunk. Ezúttal egy kolbászos, rakott kelkáposztás variációt mutatunk.

A főként Mohács és Szentes környékén termesztett kelkáposzta tipikusan olyan alapanyag, amit vagy szeret valaki, vagy utál, köztes átmenet aligha létezik. Akik imádják a zöldségeket és a káposztaféléket, számukra nem kérdés, hogy mi mindent lehet elkészíteni belőle, akik viszont utálják, azok tuti biztos, hogy valamilyen óvodai vagy iskolai menzatraumának köszönhetik ezt az ellenszenvet.

Ugyanakkor ezt a fogást még nekik is érdemes kipróbálniuk, mivel ennél a kelkáposztát csak gyorsan előfőzzük – így nem hagy bizarr illatot maga után –, ugyanis sütni való a receptúránk. 

A kelkáposzta, amellett, hogy egész évben beszerezhető az üzletekben, számos pozitív egészségügyi hatással bír, és rengeteg vitamint tartalmaz. Kimagasló rosttartalma miatt egyáltalán nem puffaszt, és megakadályozza az emésztési zavarokat is. Tartalmaz A-, E-, B6-, C- és K-vitamint, illetve magas az antioxidáns- és vastartalma is. Jó hatással van a szívműködésre, és segíti a tápanyagok felszívódását is, mindemellett fogyasztását kifejezetten ajánlani szokták a várandós kismamáknak, hiszen magas folsavtartalma bizonyítottan jót tesz a magzat fejlődésének.

Rakott kelkáposzta kolbásszal

rakott-kelkaposzta

Hozzávalók 4 személyre

Rakott kel:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 0.5 kg krumpli
  • só, bors ízlés szerint
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 3 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 gerezd fokhagyma

Tepsi kikenéséhez:

  • 2 ek olaj
  • 4 ek zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat sós vízben főzzük meg kb. 30 perc alatt. 

Egy közepes méretű, kb. 20x25 cm-es tepsit kenjünk ki olajjal, majd szórjuk bele a zsemlemorzsát. Ez fogja felszívni a kelkáposzta levét, ezzel megakadályozva azt, hogy a tepsi alján magasan álljon majd a lé és a krumplinak is kelkáposztaíze legyen.

A kelkáposztát szedjük leveleire, mossuk meg őket, majd lobogó, sós vízben, kb. 5 perc alatt főzzük elő.

Szűrjük le a leveleket, és tegyük félre kihűlni.

Amíg a levelek kihűlnek, karikázzuk fel a főtt krumplikat. A felét fektessük a tepsi aljára, egyenletesen eloszlatva. Sózzuk meg és őröljünk rá finoman fekete borsot.

Ezután a tejfölt és a két tojássárgáját keverjük össze és hintsük meg egy csipet sóval. 

A kikevert tojásos-tejfölös öntettel locsoljuk nyakon a krumpliágyat. Az öntetes krumplira tépkedjük rá a kihűlt káposztaleveleket. 

A káposztalevélre szórjunk kolbászkarikákat, majd zárórétegként ismét jöhet egy adag krumplikarika, rá pedig újból a tojásos tejföl. 

Zárásként az egész tetejére szórjunk zúzott fokhagymát és hintsük meg őrölt köménnyel, ami egy klasszikus, kelkáposztához passzoló fűszer.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 30 perc alatt süssük készre a rakott kelkáposztát. 

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük