Isteni padlizsános tészta házi paradicsomszósszal: vega fogás laktató formában
A sütőben sült padlizsán önmagában is isteni étel, de tésztával összeforgatva, egytálételként kínálva is mennyei lesz.
Ez a recept első olvasásra szerelem, ha húsmentesen étkezel, ha nem, kötelező egyszer kipróbálni. A ricottából isteni, fűszeres gombócokat kell gyúrni, amelyek bazsalikomos paradicsomszószban főnek meg. Hiába vega fogás, nagyon laktató, főleg, ha tésztával kínálod.
A ricottát pecorino romano (vagy parmezán) és petrezselyem ízesíti, a tojás összetartó erőként szerepel a kompozícióban, a zsemlemorzsa pedig gyúrhatóvá teszi a masszát. Utóbbi mennyiségét növeld, ha szükséges.
A szószt nem kell túlgondolni, a bazsalikom és a fokhagyma a legjobb ízesítők. Ha előbbiből nem kapsz frisset, 1 evőkanál szárítottal helyettesítheted. A cukor csak opcionális hozzávaló, de picit csökkenti a paradicsom savasságát.
A ricottáról csöpögtessük le a folyadékot. Tegyük egy tálba, villával nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a reszelt sajtot. Mehet bele a tojás és az összeaprított petrezselyem, majd ízlés szerint só és bors. Gyúrjuk össze egy gombóccá. Ha túl ragacsos, mehet még bele zsemlemorzsa. Készítsünk belőle diónyi golyókat.
A fokhagymát pucoljuk meg, aprítsuk össze. Forrósítsunk egy kevés olívaolajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítsük. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig. Ha picit sűrűsödött, keverjük bele az összeaprított bazsalikomot.
Tegyük a szószba a gombócokat, főzzük őket 5 percig, majd fordítsuk meg őket. A másik felüket is ugyanennyi ideig főzzük.
Ha elkészült, tésztával kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu