Svéd húsgolyó házilag: a krémes barna mártás is megér egy misét
Kevesebb idő elkészíteni otthon, mintha utaznál érte, ráadásul rögtön nagy adagot gyárthatsz le belőle.
A legtöbb gyerek szereti a húsgombócot és a tésztás fogásokat is, a kettő találkozásáért pedig egyenesen megőrülnek. Ha nálatok is nagy siker a paradicsomos tészta húsgolyóval, akkor ez a recept nektek szól.
A tésztás fogás ezúttal nem paradicsommal, hanem sajtszósszal készül. Én szeretem egy kis zölddel is feldobni, így kínálva a gyerekek is megeszik a zöldséget. Én most brokkolit választottam, de karfiollal, zöldborsóval, kelbimbóval vagy spenóttal is kipróbálható. A fűszerezésnél nem estem túlzásba, de aki szeretné, az chilivel is tüzesebbé teheti az ételt.
A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, reszelt fokhagymát, tojást, a finomra aprított újhagymát és petrezselymet. A bekevert masszából formázzunk golflabda méretű golyókat, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben süssük aranybarnára a gombócokat.
A serpenyőben, amelyben a gombócok sültek, olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, ezután apránként öntsük rá a tejet, és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be. A szószhoz keverjük hozzá a sót, borsot, szerecsendiót, mustárt és reszelt sajtot.
A brokkolit szedjük rózsáira, és sós, lobogó vízben főzzük 8 percig.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint, majd forgassuk egybe a szósszal és a brokkolirózsákkal. Még melegen kínáljuk a sajtos tésztát a húsgombócokkal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors