Sertéspörkölt zsemlében sütve: a puha buci is házilag készül

Sertéspörkölt zsemlében sütve cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pörkölt a magyar konyha nagy kedvence, ami most zsemlébe töltve kerül a tányérra. Az így készült étek a piknikkosárban is helyet kaphat.

A pörkölt népszerű étel hazánkban, sokféle húsból, csak zöldségből és tejfölösen is készülhet. A változatos receptek közül én most egyedit választottam, házilag készült zsemlében sütöttem készre. A zsemlében sült pörkölt kiadós finomság, mely szabadtéri programra is elcsomagolható, egy kellemes, napsütéses pikniken jólesik falatozni.

Így kínáld

Az étel mellé nem szükséges semmi plusz, de ha megadnád a módját, színes salátát, savanyúságot és persze tejfölt is kínálhatsz mellé. Ha pedig szeretnéd, sertéshús helyett csirkéből vagy pulykából alkosd meg a pörköltet.

Sertéspörkölt zsemlében sütve

Sertéspörkölt zsemlében sütve ct

Hozzávalók 6 darabhoz

Zsemle:

  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 dl tej (langyos)
  • kevés liszt a tészta alá
  • 1 db tojás a zsemlék lekenéséhez

Pörkölt:

  • 3 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
  • 2 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

Először a zsemlét készítsük el. A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sóval, élesztővel, cukorral, olajjal és a tejjel. A tésztát alaposan dagasszuk ki, majd konyharuhával letakarva 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Míg a tésztát kelesztjük, készítsük el a pörköltet. A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a pirospaprikát, majd a közepes kockákra vágott húst. A húst pirítsuk addig, míg barnára vált a színe, közben fűszerezzük sóval, borssal, paprikakrémmel. Ezután öntsük fel vízzel, és főzzük addig, míg a hús megpuhul, a szaftja sűrű lesz. (Az elpárolgott vizet pótoljuk.)

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd osszuk 6 darab egyforma részre. A tésztadarabokat nyújtsuk ki, majd a közepükre kanalazzunk a pörköltből (2-3 evőkanál). Ezután a zsemléket formázzuk meg, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.

A zsemlék tetejét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük