Kiadós és nagyon finom vörösboros sertéspörkölt: sok hagymától lesz sűrű a szaftja
A pörkölt igazi magyaros étel, mely akkor tökéletes, ha a szaftja jó sűrű, tunkolni való.
A pörkölt népszerű étel hazánkban, sokféle húsból, csak zöldségből és tejfölösen is készülhet. A változatos receptek közül én most egyedit választottam, házilag készült zsemlében sütöttem készre. A zsemlében sült pörkölt kiadós finomság, mely szabadtéri programra is elcsomagolható, egy kellemes, napsütéses pikniken jólesik falatozni.
Az étel mellé nem szükséges semmi plusz, de ha megadnád a módját, színes salátát, savanyúságot és persze tejfölt is kínálhatsz mellé. Ha pedig szeretnéd, sertéshús helyett csirkéből vagy pulykából alkosd meg a pörköltet.
Először a zsemlét készítsük el. A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sóval, élesztővel, cukorral, olajjal és a tejjel. A tésztát alaposan dagasszuk ki, majd konyharuhával letakarva 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Míg a tésztát kelesztjük, készítsük el a pörköltet. A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a pirospaprikát, majd a közepes kockákra vágott húst. A húst pirítsuk addig, míg barnára vált a színe, közben fűszerezzük sóval, borssal, paprikakrémmel. Ezután öntsük fel vízzel, és főzzük addig, míg a hús megpuhul, a szaftja sűrű lesz. (Az elpárolgott vizet pótoljuk.)
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd osszuk 6 darab egyforma részre. A tésztadarabokat nyújtsuk ki, majd a közepükre kanalazzunk a pörköltből (2-3 evőkanál). Ezután a zsemléket formázzuk meg, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A zsemlék tetejét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!