Eredeti indiai naan: így süss laposkenyeret egyszerűen
A naan egy világszerte híres laposkenyér, amelyet nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Még az éttermi változatoknál is jobb lesz!
A legtöbb nemzetnek megvan a maga lepénykenyere, amely rendszerint nemcsak kinézetében különbözik a hagyományos, élesztős vagy kovászos kenyerektől, hanem elkészíteni is sokkal egyszerűbb.
Nincs ez másként a francia változatnál sem, amely amellett, hogy gyorsan összedobható, még gluténmentes is. A klasszikusnak számító gabonafélék helyett ugyanis csicseriborsólisztből készül, amely sok más jó tulajdonsága mellett rostban és fehérjében is gazdag. A belőle készült kenyér nagyon tápláló: fogyaszthatod előételként, salátákhoz vagy éppen mártogatós mellé.
Egy tálban keverjük össze a csicserilisztet, a sót és a rozmaringot, majd adjuk hozzá a vizet és az olívaolaj kétharmadát. Alaposan keverjük össze, majd takarjuk le egy konyharuhával, és pihentessük fél órát.
Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és vele együtt hevítsünk fel egy 25 cm átmérőjű öntöttvas edényt vagy serpenyőt. (Ennek hiányában használjunk más hőálló tapadásmentes edényt.)
Óvatosan vegyük ki a sütőből, és a maradék olívaolajjal kenjük be alaposan az alját. Öntsük bele a csicseris keveréket, és 20 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor jó, ha a szélek már kissé megpirultak. Hagyjuk pár percig hűlni, majd egy spatulával vegyük ki az edényből, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu