Fantasztikus orosz káposztaleves: immunerősítő őszi fogás
Az orosz konyha egyik hagyományos kedvence a káposztaleves, vagyis a scsí, mely hússal és hús nélkül is készülhet.
A lila hagyma megannyi áldásos hatása mellett igazi C-vitamin-bomba, ráadásul vízhajtóként, légúttisztítóként, illetve a máj és a szervezet méregtelenítésében is fontos szereplőként vesz részt.
Készülhet belőle illóolaj, lekvár, mártogatós, illetve lepény is, de önmagában egy kis portóival és borókabogyóval, illetve némi babérral fűszerezve tökéletes és gyors köret lehet húsok mellé is. Mint azt a hozzávalók karcsú listája is mutatja, nem sok alapanyagra lesz szükséged ehhez a mennyei recepthez.
Először is egy tepsit kenjünk ki az olívaolajjal.
Tisztítsuk meg a lila hagymákat, majd vágjuk félbe.
Halmozzuk a hagymát a tepsibe, dugdossuk közéjük ízlés szerint a babérleveleket, illetve szórjuk meg az egészet a borókabogyószemekkel.
Sózzuk és borsozzuk meg, majd locsoljuk meg gazdagon a portói borral.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, a tepsit fóliázzuk le, és süssük kb. 45 percig a fűszeres hagymát.
Akkor vagyunk ügyesek, ha a hagymák megpirulnak és közben kissé karamellizálódnak is, ugyanakkor a tepsi alján egy sűrű, portóis szaft is keletkezik.
Ha elkészült, tálalhatjuk hidegen, melegen, akár húsok, akár sajtok mellé is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu