Pirult tofu édes-savanyú szószban: izgalmas fogás húsmentesen
Ez a recept a klasszikus ananászos csirke húsmentes változata: tofuval készül, pikáns, édes-savanyú szószban úszik, és legalább annyira eteti magát, mint az eredeti.
Ez az édes-savanyú tofu tökéletes húsmentes alternatíva az ikonikus kínai fogás, az édes-savanyú csirke helyett. Fél órán belül kész, a tofunak köszönhetően tele van növényi fehérjével, és nagyon finom.
Ahhoz, hogy a tofukockák igazán ropogósak legyenek, fontos, hogy keményítőbe forgasd őket, és kevés olajon alaposan lepirítsd. Fogyaszd párold rizzsel, tetszés szerint pedig adj hozzá szezámmagot és karikákra vágott zöldhagymát.
A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra, majd forgassuk bele a kukoricakeményítőbe. Egy közepes serpenyőben hevítsük fel az olajat, és 5-6 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a tofut. A végén locsoljuk rá a szójaszószt, szedjük tányérra, és tegyük félre.
A szószhoz egy kis tálkában keverjük a kukoricakeményítőt csomómentesre a vízzel, és tegyük félre.
Az előző serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd 1-2 perc alatt pirítsuk benne illatosra a fokhagymát és gyömbért. Adjuk hozzá a Sriracha szószt és a paradicsomot, együtt is pirítsuk fél percig, majd öntsük fel a bekevert kukoricakeményítővel, adjuk hozzá a szósz többi hozzávalóját, és forraljuk fel.
Adjuk hozzá a pirított tofukockákat, vegyük le a tűzről, és 5 percig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Párolt rizzsel, szezámmagszórással, felkarikázott zöldhagymával fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu