Sütőben pirult rizs roppanós zöldségekkel: tejszín puhítja a szemeket
Ez az étel egy rendkívül laktató és könnyen elkészíthető köret, amit a rizs, a pritamin paprika és a csiperkegomba tesz hangsúlyossá, egy apró kis fűszeres csavarral.
A sült rizs a kínai konyha találmánya, és szerves részét képezi. A ma már világszerte ismert és kedvelt fogás annak is köszönheti népszerűségét, hogy számtalan variációja létezik, így midenki megtalálja a számára tökéletes változatot.
Mivel remekül variálható húsokkal, halakkal és különféle zöldségekkel, így húsos és húsmentes változatban is elkészítheted, a hozzáadott fűszerekről nem is beszélve. Ezúttal egy kínai ötfűszer-keverékkel, borsóval és paprikával készülő variációt mutatunk.
Forraljunk fel egy közepes méretű serpenyőben kétszer annyi vizet, mint amennyi rizst főzünk, és adjunk hozzá egy teáskanál sót. Amikor forrni kezd a víz, öntsük bele a rizst, és alaposan keverjük át. Alacsony hőfokon, épp csak gyöngyözve főzzük 10-15 percig, és közben már ne keverjük át: ettől lesz ragacsos.
Adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót, majd 2-3 perc elteltével szűrjük le az egészet és tegyük félre.
A szalonnát vágjuk apróra. A paprikát mossuk meg és szintén vágjuk kisebb darabokra. Az újhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A tojásokat üssük bele egy kisebb tálba és verjük fel.
Egy wok serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd adjuk hozzá a szalonnadarabokat, és 3-4 perc alatt pirítsuk meg. Adjuk hozzá a paprikát, a zúzott fokhagymagerezdeket és az újhagymát is. Keverjük meg és pirítsuk közepes/magas lángon kb. 2-3 percig.
A felvert tojásokat is adjuk hozzá, keverjük folyamatosan, majd ha már kezd a tojás megsülni, adjuk hozzá a kínai ötfűszer-keveréket és a rizses, borsós alapot.
Alaposan forgassuk át az egészet egy fakanállal, szükség szerint sózzuk, adjunk neki 2 percet közepes lángon, majd már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu