Könnyű tojásos rizs zöldségekkel: laktató ebéd is lehet

3
Nyomtatás
sult-rizs-zoldsegekkel
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sült rizs egy villámgyorsan elkészíthető alapétel, amit szinte bármilyen hússal vagy zöldséggel megspékelhetsz. Ezúttal egy szalonnával és színes zöldségekkel készült ebédötletet mutatunk.

A sült rizs a kínai konyha találmánya, és szerves részét képezi. A ma már világszerte ismert és kedvelt fogás annak is köszönheti népszerűségét, hogy számtalan variációja létezik, így midenki megtalálja a számára tökéletes változatot. 

Mivel remekül variálható húsokkal, halakkal és különféle zöldségekkel, így húsos és húsmentes változatban is elkészítheted, a hozzáadott fűszerekről nem is beszélve. Ezúttal egy kínai ötfűszer-keverékkel, borsóval és paprikával készülő variációt mutatunk.

Tojásos rizs zöldségekkel

sult-rizs-zoldsegekkel

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g rizs
  • 160 g zöldborsó
  • 2 szelet szalonna
  • 1 db pritaminpaprika
  • 2 db újhagyma
  • 2 db tojás
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kínai ötfűszer-keverék
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk fel egy közepes méretű serpenyőben kétszer annyi vizet, mint amennyi rizst főzünk, és adjunk hozzá egy teáskanál sót. Amikor forrni kezd a víz, öntsük bele a rizst, és alaposan keverjük át. Alacsony hőfokon, épp csak gyöngyözve főzzük 10-15 percig, és közben már ne keverjük át: ettől lesz ragacsos.

Adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót, majd 2-3 perc elteltével szűrjük le az egészet és tegyük félre.

A szalonnát vágjuk apróra. A paprikát mossuk meg és szintén vágjuk kisebb darabokra. Az újhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A tojásokat üssük bele egy kisebb tálba és verjük fel.

Egy wok serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd adjuk hozzá a szalonnadarabokat, és 3-4 perc alatt pirítsuk meg. Adjuk hozzá a paprikát, a zúzott fokhagymagerezdeket és az újhagymát is. Keverjük meg és pirítsuk közepes/magas lángon kb. 2-3 percig.

A felvert tojásokat is adjuk hozzá, keverjük folyamatosan, majd ha már kezd a tojás megsülni, adjuk hozzá a kínai ötfűszer-keveréket és a rizses, borsós alapot.

Alaposan forgassuk át az egészet egy fakanállal, szükség szerint sózzuk, adjunk neki 2 percet közepes lángon, majd már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon