Hamis húsgolyó olasz módra: tökéletes választás mentes napokra
Ha legközelebb megkívánod a klasszikus olasz fogást, akkor próbáld ki helyette ezt a reformváltozatot.
A csevap, csavapcsicsa vagy csevapcsicsi sokak kedvenc fogása: különböző formában, de többé-kevésbé azonos összetételben az egész Balkánt meghódította. Az eredeti recept szerint háromféle húsból készül - sertés, marha, bárány -, most azonban búcsút intve a hagyományos összetevőknek, megmutatom, hogyan készítsd el növényi alapanyagokból.
Ebben a receptben a húst és a fehérjét a csicseriborsó és a szójagranulátum helyettesíti. Utóbbi szárított, apró szemcséjű szóját jelent, amely rövid áztatás után a darált húshoz hasonló állagú lesz, és jól használható helyette. Mivel sem a csicseriborsónak, sem pedig a szójának nincsen túl karakteres íze, ezért a húshoz képest erőteljesebb fűszerezést igényelnek.
Öntsük a forró alaplevet vagy vizet a szójagranulátumra, és 10-15 percig áztassuk. Szűrjük le, nyomjodjuk ki belőle a felesleges folyadékot, és tegyük félre.
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.
Kanalazzuk a hagymás keveréket aprítógépbe, adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és dolgozzuk pürésre. A massza nem kell, hogy teljesen krémes legyen.
Olajos kézzel formáljunk belőle 15-18 darab csevap formájú rudat, vagy más tetszés szerinti formát. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le olajjal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 percig süssük, félidőnél pedig forgassuk meg őket, és újra kenjük le olajjal.
Melegen vagy hidegen fogyasszuk, ezzel a tormás-mustáros krumplisalátával, zöldségekkel, joghurtos mártogatóssal.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu