Szaftos, fűszeres gyrostál: tofu kerül a húsmentes változatba
A húsmentes gyros vékony csíkokra vágott tofuból készül: kívül ropogósra pirul, belül pedig mesésen szaftos marad.
Vegánként sem kell lemondanod a szaftos és fűszeres gyrosról, hiszen egészen vékony szeletekre vágott tofuból is elkészítheted. A tofut a karakteres fűszerkeverék akkor járja át igazán, ha legalább egy órát állni hagyod benne, de a legjobb akkor lesz, ha egy egész éjszakát adsz neki.
Az én gyrostálamra ezúttal az olyan klasszikus kiegészítők kerültek, mint a sült krumpli, a tzatziki és a friss zöldségek, ezeket azonban kedved szerint kiegészítheted pitával, salátafélékkel, más öntetekkel vagy savanyúsággal, akár savanyított lila hagymával.
Vegán gyrostál
Hozzávalók 4 személyre
A tofuhoz:
- 500 g füstölt tofu vékony szeletekre vágva
- 4 tk gyros-fűszerkeverék (lásd alább)
- 5 gerezd fokhagyma lezúzva
- 2 ek olívaolaj + a sütéshez
- 2 ek paradicsompüré
- 1 tk só
- 0.5 tk bors
A gyros fűszerkeverékhez:
- 1 tk oregánó
- 1 tk őrölt koriander
- 0.5 tk őrölt fűszerkömény
- 0.5 tk őrölt rozmaring
- 0.25 tk cayenne-bors
- 0.5 tk pirospaprika
Az összeállításhoz:
- sült krumpli
- tzatziki vagy más fokhagymás szósz
- pita
- káposztasaláta
- tetszőleges zöldségek (pl. paradicsom, római saláta, uborka, paprika)
- savanyított lila hagyma
Elkészítés:
A tofut csöpögtessük le, és vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy közepes tálba.
A páchoz egy kis tálkában keverjük össze a fokhagymát, az olajat, a sót, a borsot, a gyros-fűszerkeveréket és a paradicsompürét, és forgassuk össze a tofuval, hogy mindenhol átjárja a szeleteket. Fóliázzuk le, és legalább 1 óráig pihentessük hűtőben.
Közben készítsük el a sült krumplit, a tzatzikit, és daraboljuk fel a zöldségeket. (Ha vegán tzatzikit ennél, akkor a hagyományos receptekben szereplő görög joghurtot cseréld egyszerűen kókuszjoghurtra.)
Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és kevés olajon pirítsuk 7-8 percig a bepácolt tofut, vagy amíg aranybarna nem lesz. Még melegen fogyasszuk.
-
2024-04-22 07:52:01
-
2024-03-08 08:32:01
-
2024-02-14 09:36:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!