Szaftos, fűszeres gyrostál: tofu kerül a húsmentes változatba

4
Nyomtatás
Vegan-gyros-tal-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsmentes gyros vékony csíkokra vágott tofuból készül: kívül ropogósra pirul, belül pedig mesésen szaftos marad.

Vegánként sem kell lemondanod a szaftos és fűszeres gyrosról, hiszen egészen vékony szeletekre vágott tofuból is elkészítheted. A tofut a karakteres fűszerkeverék akkor járja át igazán, ha legalább egy órát állni hagyod benne, de a legjobb akkor lesz, ha egy egész éjszakát adsz neki.

Az én gyrostálamra ezúttal az olyan klasszikus kiegészítők kerültek, mint a sült krumpli, a tzatziki és a friss zöldségek, ezeket azonban kedved szerint kiegészítheted pitával, salátafélékkel, más öntetekkel vagy savanyúsággal, akár savanyított lila hagymával.

Vegán gyrostál

Vegan-gyros-tal

Hozzávalók 4 személyre

A tofuhoz:

  • 500 g füstölt tofu vékony szeletekre vágva
  • 4 tk gyros-fűszerkeverék (lásd alább)
  • 5 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 2 ek olívaolaj + a sütéshez
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors

A gyros fűszerkeverékhez:

  • 1 tk oregánó
  • 1 tk őrölt koriander
  • 0.5 tk őrölt fűszerkömény
  • 0.5 tk őrölt rozmaring
  • 0.25 tk cayenne-bors
  • 0.5 tk pirospaprika

Az összeállításhoz:

  • sült krumpli
  • tzatziki vagy más fokhagymás szósz
  • pita
  • káposztasaláta
  • tetszőleges zöldségek (pl. paradicsom, római saláta, uborka, paprika)
  • savanyított lila hagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tofut csöpögtessük le, és vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy közepes tálba. 

A páchoz egy kis tálkában keverjük össze a fokhagymát, az olajat, a sót, a borsot, a gyros-fűszerkeveréket és a paradicsompürét, és forgassuk össze a tofuval, hogy mindenhol átjárja a szeleteket. Fóliázzuk le, és legalább 1 óráig pihentessük hűtőben. 

Közben készítsük el a sült krumplit, a tzatzikit, és daraboljuk fel a zöldségeket. (Ha vegán tzatzikit ennél, akkor a hagyományos receptekben szereplő görög joghurtot cseréld egyszerűen kókuszjoghurtra.)

Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és kevés olajon pirítsuk 7-8 percig a bepácolt tofut, vagy amíg aranybarna nem lesz. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon