Tofu satay, avagy nyárs mogyorószósszal: húsimádóként sem tudsz neki ellenállni
Csempéssz indonéz hangulatot a konyhádba ezzel a pikáns és illatos fogással. Az aranybarnára pirult tofunyársakra ínyenc mogyorószósz kerül.
Vegánként sem kell lemondanod a szaftos és fűszeres gyrosról, hiszen egészen vékony szeletekre vágott tofuból is elkészítheted. A tofut a karakteres fűszerkeverék akkor járja át igazán, ha legalább egy órát állni hagyod benne, de a legjobb akkor lesz, ha egy egész éjszakát adsz neki.
Az én gyrostálamra ezúttal az olyan klasszikus kiegészítők kerültek, mint a sült krumpli, a tzatziki és a friss zöldségek, ezeket azonban kedved szerint kiegészítheted pitával, salátafélékkel, más öntetekkel vagy savanyúsággal, akár savanyított lila hagymával.
A tofut csöpögtessük le, és vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy közepes tálba.
A páchoz egy kis tálkában keverjük össze a fokhagymát, az olajat, a sót, a borsot, a gyros-fűszerkeveréket és a paradicsompürét, és forgassuk össze a tofuval, hogy mindenhol átjárja a szeleteket. Fóliázzuk le, és legalább 1 óráig pihentessük hűtőben.
Közben készítsük el a sült krumplit, a tzatzikit, és daraboljuk fel a zöldségeket. (Ha vegán tzatzikit ennél, akkor a hagyományos receptekben szereplő görög joghurtot cseréld egyszerűen kókuszjoghurtra.)
Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és kevés olajon pirítsuk 7-8 percig a bepácolt tofut, vagy amíg aranybarna nem lesz. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors