9 alapanyag, aminek ott a helye a konyhádban, ha szereted az olasz ételeket
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A tészta, az olívaolaj és a passata nélkülözhetetlen alapanyagok, ha összedobnál egy jó kis olasz fogást. Akár már ebből a hármasból is alkothatsz valami finomat.
Az éléskamrát mindig érdemes rendben tartani, jó, ha lapul benne hagyma, krumpli, tojás, liszt, na meg fűszerek. Ha azonban az olasz konyha megszállottja vagy, néhány plusz alapanyagot is tarts otthon, így egyszerűen főzhetsz olasz ételt.
Az olasz konyha minimalista receptekben (is) bővelkedik, sokszor nem cifrázzák túl a dolgokat. Gondoljunk csak a caprese salátára, vagy az olívaolajos-fokhagymás tésztára, ezek a pompás étkek néhány hozzávalóból készülnek. Ha tartasz otthon tésztát, olívaolajat és passatát, akkor már csak hagymával, fokhagymával és fűszerekkel kell kiegészítened (só, bors, bazsalikom), ezekből a hozzávalókból máris összedobhatsz egy egyszerű, olasz fogást.
Ha te is rajongsz Itália ízeiért, akkor mutatjuk, miket érdemes a spájzban és a hűtőben tartanod, hogy bármikor olasz fogást varázsolj az asztalra.
Passata
Az olasz fogásokban nagy szerep jut a paradicsomnak, nemcsak frissen, hanem aszalt vagy passzírozott formában is. A paradicsompassatát házilag is el lehet készíteni, de boltban is megvásárolhatod, érdemes belőle néhány üveggel a kamra polcán tartani. A passata raguk, levesek, szaftos ételek esetén szuper alapanyag, rizottó és bolognai készítésénél is jól jön.
Rizottórizs
Az olasz konyha kedvelt fogása a rizottó, amely akkor jó, ha bársonyos a textúrája, mégis kissé harapós marad a rizs. Hogy elérd a tökéletes állagot, fontos, hogy rizottórizzsel dolgozz. Ilyen az arborio, amely kerek szemű, jó nedvszívó képességű rizs, és Észak-Olaszországban honos. Itt olvashatsz róla bővebben.
Polenta
Más néven kukoricadara. A kukoricadara a régi időkben a szegények eledele volt, ma már úri fogások alapja. A finomságot kétféle változatban, finom és durva szemű kiszerelésben lehet beszerezni. A kukoricadara rengetegféle módon felhasználható, bátran kínálhatod szaftosabb ételek mellé, de süteményekben is kipróbálhatod.
Olívaolaj
Saláták és más nyers ételek készítésénél a szűz vagy az extraszűz olívaolaj a legjobb választás. Az egyszerű olívaolajat főzésnél és sütésnél ajánlott használni. Az olívaolajnak jellegzetes, egyedi aromája van, tájegységenként különféle olajfákat termesztenek. A toszkán olaj testes, intenzívebb zamatú a többinél, míg a szicíliai aromája gyümölcsös ízvilágra emlékeztet.
Olajbogyó
Az olajbogyó zöld vagy fekete színben kapható, salátákba vagy tésztás fogásokba kerülhet. Attól függően, milyen, más az íze, ettől függetlenül bármelyiket érdemes a kamra polcán tartani.
Tészták
Az olasz konyha tengernyi tésztás ételben bővelkedik. Ezek az étkek lehetnek egyszerűbbek vagy kicsit macerásabbak, bárhogy is legyen, érdemes az éléskamrát tésztákkal feltölteni, lehet az spagetti, tagliatelle, makaróni, penne vagy ravioli. Ha pedig kíváncsi vagy, melyik tészta mihez illik, akkor olvasd el korábbi cikkünket a témában. És ha már tészta, ne feledd, az olaszok mindig al dentére főzik a pastát, így kívül puha, belül picit kemény, harapósabb.
Mascarpone
A zsíros krémsajt a tiramisu lelke, főleg süteményekben használják, pedig a főzés során is érdemes alkalmazni. Bátran kanalazz belőle mártásokba, rizottó készítésénél is kipróbálhatod, és még húsokat is pácolhatsz bele.
Mozzarella
Az olaszok bivalytejből készítve szeretik, de ma már tehéntejből is be lehet szerezni, igaz, ízre és állagra nem lesz az igazi. A mozzarella kerülhet pizzára, tésztás ételek tetején is pirulhat, de a rizottót is izgalmasabbá varázsolja.
Pecorino
A juhtejből készült sajt szintén nagyon népszerű, tájegységenként megvan a maga változata. Egyik legismertebb fajtája a pecorino romano, melyet mártásokba is lehet keverni, illetve tésztás ételeknél remek választás, ilyen a carbonara.
Fotók: Getty Images