Pénztárcabarát kefires fánkgolyó: dagasztás és kelesztés nélkül készül
A pénztárcabarát, sütőporos fánk gyorsan elkészül. Szerény finomság, mely egyetlenegy alapanyagtól lesz hihetetlenül puha, ez pedig a kefir.
Tombol a fánkszezon, már csak ezért is érdemes próbát tenni a különböző országok receptjeivel. Az egyik ilyen gyöngyszem a spanyolok kedvence, a churros, melyet többféle formában szokás készíteni, lehet hosszú vagy rövid, egyenes vagy csavart, hajlított vagy kör alakú. A leggyakrabban porcukorral meghintve kínálják, mellé pedig kötelezően jár valamilyen édes krém, lehet az csoki, karamell vagy citrom.
A churros az egész világon népszerű, különösen a spanyol ajkú térségekben. A fánkot utcai árusoknál is be lehet szerezni, sőt még reggelire is előszeretettel fogyasztják. A spanyol pampuskát a legtöbben csak édes változatban ismerik, pedig sós verziója is létezik, Uruguayban sajtkrémmel fogyasztják.
A churros töltésre is alkalmas, próbáld ki édesen vagy sósan, határt csak a fantáziád és az ízlésed szab.
A vajat a vízzel forraljuk egybe, utána keverjük hozzá a sót, cukrot és a lisztet, és alacsony láng felett keverjük addig, amíg a tészta teljesen összeáll, elválik az edény falától.
Miután a tészta elkészült, tegyük félre, és várjuk meg, míg teljesen kihűl. Ezután a tojást egyenként keverjük a tésztához kézi mixer segítségével.
A masszát adagoljuk habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle 8-10 cm-es rudakat.
A fánkokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
A fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas cukorral.
Az elkészült finomság mellé kínáljunk csoki- vagy karamellöntetet.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu