Édesburgonyás falafel egyszerűen: ezt készítsd, ha unod a klasszikus változatot

Edesburgonyas-falafel-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyira szereted az édesburgonyát, hogy legszívesebben mindent abból főznél? Készítsd el most falafelként, csicseriborsóval kombinálva!

A falafel az egyik legnépszerűbb közel-keleti fogás, amely hagyományosan csicseriborsós alapból és a hozzáadott fűszerekből készül. Számos változata létezik, a cukkinis és a répás csak kettő a sok közül. Most pedig egy édesburgonyával kombinált verziót hoztam, amely egyszerre szaftos, fűszeres és pikáns, röviden: csak szeretni lehet.

A klasszikus csicseriborsós alap itt is megmarad, és ahhoz jön egy szép adag krémesre pürésített édesburgonya. Az édesburgonyát kockákra vágva is megfőzheted, vagy akár egészben, sütőben is sütheted.

Az utóbbi opciónak az az előnye, hogy sem a pucolással, sem a darabolással nem kell időt töltened, és az édesburgonya is krémesebb marad. Mivel azonban a recepthez csak egy nagyobb darabra van szükség, süss meg vele együtt még néhányat, és használd fel más édesburgonyás ételekhez. Így jobban megéri bekapcsolni a sütőt.

Édesburgonyás falafel

Edesburgonyas-falafel

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 1 nagy édesburgonya (kb. 1 bögre pürésítve)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 800 g konzerves csicseriborsó
  • 4 ek zabpehelyliszt
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 csipet szárított chilipehely vagy -por
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 csokor friss koriander vagy petrezselyem apróra vágva
  • bő olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát készítsük elő és süssük meg az itt leírtak szerint. Ha megsült és kissé kihűlt, húzzuk le a héját, és egy villával pürésítsük.

A hagymát és a fokhagymát 2-3 perc alatt dinsztejük üvegesre az olívaolajon, majd tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót, a zabpehelylisztet, a köményt, a paprikát, a sót, a borsot és a chilit. Dolgozzuk egészen apróra, de fontos, hogy ne legyen teljesen pürés.

Adjuk az édesburgonyához, kanalazzuk hozzá a paradicsompürét és a koriandert (vagy petrezselymet), és dolgozzuk össze. 1 órát (vagy akár egy egész éjszakát) pihentessük hűtőben.

Ha a massza eléggé sűrűnek tűnik, nedves kézzel formázzunk belőle 18-20 egyforma golyót, és annyi forró olajban, amennyi ellepi, 4-5 perc alatt süssük ropogósra őket.

Szedjük papírtörlőre, és hagyjuk, hogy lecsepegjenek. Ezzel a krémes házi hummusszal, pitával és friss zöldségekkel fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük