Gazdag lencsefasírt egyszerűen: sütőben sül aranybarnára

Dios-lencsefasirt-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsmentes fasírtok közül a lencsés az egyik legtáplálóbb, ebbe a változatba ráadásul bab és dió is kerül.

Az elmúlt években több lencsefasírtot is kipróbáltam, azonban ez a mostani messze lekörözi az összes eddigit! Bár ez a kaporral készült összeállítás is kiemelkedően jó, úgy tűnik, mindig lehet tovább fokozni az élvezeteket.

Ezúttal a lencséhez konzerves babot, gombát, diót és napraforgómagot is kevertem, ami pedig a fűszerezést illeti, eléggé szabadjára engedtem a fantáziámat. A piacon ugyanis gyönyörű friss kakukkfüvet, rozmaringot és koriandert találtam, így a hagyományos hagymás-fokhagymás-paprikás alapot ezekkel dobtam fel.

Gazdag lencsefasírt

Dios-lencsefasirt

Hozzávalók 10 szelethez

  • 150 g lencse
  • 2 db babérlevél
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db konzerves fehérbab (leszűrve 240 g)
  • 100 g dió apróra vágva
  • 100 g napraforgómag (sótlan, pirított)
  • 2 közepes sárgarépa lereszelve (kb. 200 g)
  • 200 g csiperke apróra vágva
  • 75 g apró szemű zabpehely
  • 2 ek lenmagliszt
  • 1 ek friss kakukkfű apróra vágva
  • 1 ek friss rozmaring apróra vágva
  • 1 ek friss koriander apróra vágva
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek mustár
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek pirospaprika
  • 1.5 tk
  • 0.5 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét a babérlevéllel együtt főzzük puhára enyhén sós vízben. Szűrjük le, és tegyük félre.

A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig.

Tegyük a diót, a napraforgómagot, a lepirított hagymát és fokhagymát, a lencsét és a konzerves babot egy aprítógépbe, és dolgozzuk durva textúrájúra. Ha szükséges, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Fontos, hogy a keverék ne legyen pépes, hanem maradjanak benne kisebb-nagyobb darabok.

Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és dolgozzuk össze. Kanalazzuk sütőpapírral kibélelt sütőformába (kb. 25x12 cm), és egyengessük el a tetejét. Süssük 45-50 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd szeletelés előtt hagyjuk hűlni néhány percig.

Friss rozmarigággal díszítsük, a maradékot pedig hűtőben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük