Gazdag lencsefasírt egyszerűen: sütőben sül aranybarnára
A húsmentes fasírtok közül a lencsés az egyik legtáplálóbb, ebbe a változatba ráadásul bab és dió is kerül.
Az elmúlt években több lencsefasírtot is kipróbáltam, azonban ez a mostani messze lekörözi az összes eddigit! Bár ez a kaporral készült összeállítás is kiemelkedően jó, úgy tűnik, mindig lehet tovább fokozni az élvezeteket.
Ezúttal a lencséhez konzerves babot, gombát, diót és napraforgómagot is kevertem, ami pedig a fűszerezést illeti, eléggé szabadjára engedtem a fantáziámat. A piacon ugyanis gyönyörű friss kakukkfüvet, rozmaringot és koriandert találtam, így a hagyományos hagymás-fokhagymás-paprikás alapot ezekkel dobtam fel.
Gazdag lencsefasírt
Hozzávalók 10 szelethez
- 150 g lencse
- 2 db babérlevél
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db konzerves fehérbab (leszűrve 240 g)
- 100 g dió apróra vágva
- 100 g napraforgómag (sótlan, pirított)
- 2 közepes sárgarépa lereszelve (kb. 200 g)
- 200 g csiperke apróra vágva
- 75 g apró szemű zabpehely
- 2 ek lenmagliszt
- 1 ek friss kakukkfű apróra vágva
- 1 ek friss rozmaring apróra vágva
- 1 ek friss koriander apróra vágva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek mustár
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek pirospaprika
- 1.5 tk só
- 0.5 tk bors
Elkészítés:
A lencsét a babérlevéllel együtt főzzük puhára enyhén sós vízben. Szűrjük le, és tegyük félre.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig.
Tegyük a diót, a napraforgómagot, a lepirított hagymát és fokhagymát, a lencsét és a konzerves babot egy aprítógépbe, és dolgozzuk durva textúrájúra. Ha szükséges, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Fontos, hogy a keverék ne legyen pépes, hanem maradjanak benne kisebb-nagyobb darabok.
Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és dolgozzuk össze. Kanalazzuk sütőpapírral kibélelt sütőformába (kb. 25x12 cm), és egyengessük el a tetejét. Süssük 45-50 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd szeletelés előtt hagyjuk hűlni néhány percig.
Friss rozmarigággal díszítsük, a maradékot pedig hűtőben tároljuk.
-
2024-05-01 07:32:01
-
2024-03-13 10:32:02
-
2024-03-12 08:52:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!