Krémes rizottó zamatos gombával: laktózmentesen is mennyei
Krémes, szószos és ízekben gazdag fogás, amelytől hosszú időre jóllakhatsz. Még tovább gazdagíthatod az egytálételt, ha többféle gombával készíted.
A gombából készülő alaplé talán nem annyira elterjedt, mint a húsleves vagy a zöldségalaplevek, azonban olyan különleges ízt adhat bizonyos ételeknek, amilyet másik változat nem képes. Így például a gombás rizottónak vagy a gombakrémlevesnek ez a hozzávaló lesz a lelke, de gombás szószokhoz is remek választás.
Fontos, hogy valamilyen aromásabb gombából készüljön, mert úgy hozhatod ki a legtöbbet az ízéből. Mivel a fűszeres erdei vagy egzotikus gombákat borsos áron lehet beszerezni, erre a célra a shiitake a legjobb választás. Ennek a fajtának ugyanis a fás szára nem ehető (az íze viszont tökéletes), így a kuka helyett a fazékban is végezheti. A többi részéből pedig akár ezt a tárkonyos gombaragut is elkészítheted.
Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olívaolajjal, és 10 perc alatt dinszteljük benne puhára a hagymát, a shiitake szárakat és a csiperkét.
Öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és alacsony hőfokon, forrástól számítva, fedő alatt főzzük 1 órát.
Szűrjük le, és használjuk tetszés szerint.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu