A gyömbért amellett, hogy fűszerként használom, eddig főként csak gyömbéres üdítő vagy sör formájában fogyasztottam. A kurkumával szintén csak fűszereztem, illetve télen vagy a hűvösebb hónapokban gyakran készítem belőle ezt az aranytej lattét – számomra immunerősítésben nincsen nála jobb!
Idén tavasszal azonban egy utazás során volt szerencsém megkóstolni egy gyömbérből és kurkumából készült, frissen préselt ivólevet, amelyet aperitifként szolgáltak fel az étteremben. Az önmagában túl tömény gyökérzöldségeket citrusokkal lágyították: így egy még mindig erős, de már iható és izgalmas ital keletkezett, amelyet már otthon is elkészítettem néhányszor, és az egyik kedvenc alkoholmentes étvágygerjesztőmmé vált.
Ehhez az italhoz friss gyömbérre és kurkumára lesz szükséged, és kétféle módszerrel is kinyerheted a levüket. A legtöbb hasonló receptben turmixgépet javasolnak: ha már eléggé pürésre dolgoztad a zöldségeket, akkor szűrd át apró lyukú szűrőn, vagy akár rostosan is hagyhatod. A másik módszer, amit a hatékonysága miatt én jobban kedvelek, az a zöldségcentrifugázás. Ebben az esetben érdemes picit nagyobb mennyiségekkel dolgozni, és a maradékot 1-2 hétig hűtőben tárolni.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 5
cm
friss gyömbér (kb. 10 g)
- 5
cm
friss kurkuma (kb. 10 g)
- 100
ml
narancslé
- 1
ek
citromlé
- 1
ek
juharszirup vagy méz
- Elkészítési idő: 5 perc
- Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A gyömbért és a kurkumát mossuk meg, a héjukkal együtt tegyük zöldségcentrifugába, és facsarjuk ki. Kb. 2-2 evőkanál lé keletkezik belőlük. Adjuk hozzá a citrom- és narancslevet, illetve a juharszirupot, és keverjük össze. Azonnal fogyasszuk.
Ha turmixgépet használunk, pucoljuk meg a zöldségeket az itt bemutatott módszer szerint, daraboljuk fel, tegyük a gépbe, majd az összes többi hozzávalóval dolgozzuk őket teljesen homogén állagúra. Igény szerint szűrjük le, és azonnal fogyasszuk.