Hagyományos, húsos hortobágyi palacsinta: így készítve nincsen párja

hortobágyi palacsinta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hortobágyi palacsinta a magyar konyha egyik kedvelt fogása, mely akkor a legfinomabb, ha a szaftja sűrű és jó tejfölös.

Ahány ház, annyi szokás, ez alól pedig a hagyományos kedvencek sem jelentenek kivételt. Hisz néha teljesen lényegtelen, hogy a nagykönyvben hogy van megírva, az adott szakács mindig csavar rajta egyet. Az újítást hol a felfedezési vágy vezérli, hol pedig az ízlés. Hisz minden étel úgy finom, ahogy mi magunk szeretjük, vagy az, akinek épp készül.

A hortobágyi palacsinta a magyar konyha egyik népszerű fogása, mely készülhet sertés-, borjú- vagy épp csirkehúsból, de vegán verzióban, gombával is érdemes kipróbálni. A hortobágyi sok családban csak akkor kerül terítékre, ha megmaradt a pörkölt vagy a főtt hús, melyet darálva tesznek a palacsintába. Sokféle recept szerint ki lehet próbálni, finom picit csípősebben, sütőben sütve, vagy hagyományosan sűrű szafttal kínálva. Én most egy klasszikus változatot mutatok, amely után garantáltan megnyalod majd mind a tíz ujjadat!

Hagyományos hortobágyi palacsinta

hortobágyi palacsinta ct

Hozzávalók 4 személyre

Ragu:

  • 8 darab egész csirkecomb
  • kevés olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tévépaprika
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 300 g tejföl

Palacsinta:

  • 2 darab tojás
  • 4.8 dl tej
  • 12 evőkanál liszt
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál olaj
  • olaj a sütéshez (opcionális)

Tálalás:

  • tejföl ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Pörkölt:

A csirkecombokat fűszerezzük sóval és borssal, majd serpenyőben, kevés olajon pirítsuk 5-8 percig oldalanként, ezután szedjük tányérra, és tegyük félre.

A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a finomra aprított paprikákat és a paradicsomot. Körülbelül 3-4 perc gyakori kevergetés után a pirospaprikát is keverjük hozzá, majd helyezzük rá a combokat és öntsük fel vízzel (annyival, amennyi ellepi a combokat).

A pörköltet főzzük addig, amíg a hús olyan puhává válik, hogy leomlik a csontról, közben fűszerezzük sóval és borssal.

Amikor a pörkölt elkészült, vegyük ki a combokat, és vágjuk apróra a húst. Hogy ne legyen száraz, 3-4 evőkanállal keverjünk hozzá a szaftból.

A tejfölt mérjük tálba, adjunk hozzá a szaftból 2-3 evőkanálnyit, keverjük össze, öntsük vissza, és forraljuk egybe.

Palacsinta:

A tészta hozzávalóit keverjük simára, majd süssük ki a megszokott módon.

Összeállítás:

A palacsintába töltsünk húst ízlés szerint, majd hajtsuk tetszőleges formájúra, öntsünk rá a szaftból, és ha szeretnénk, még tejföl is kerülhet rá.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük