Krémes gombás rizottó tejmentesen: kötelező egytálétel őszre

Gombas-rizotto-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ennek az őszi rizottónak nincsen párja: krémes, ízes, és a különféle gombáknak köszönhetően annyira tartalmas, hogy öröm lesz kanalazni.

A rizottó az egyik legjobb dolog, ami a gombával történhet! Bár sokféle formában szuper, de egy tartalmas, gőzölgő tányér gombás rizottót kevés étel tud felülmúlni a hűvösebb őszi napokon. Bár a rizottó alapvetően egy sok vajjal és sajttal készülő egytálétel, ebbe a változatba egyik sem kerül, így laktózérzékenyként és vegánként sem kell lemondanod az olasz finomságról.

Ennek ellenére egy mesésen krémes és ízgazdag étel, hiszen a vajat olívaolajjal, a sajtot pedig növényi főzőkrémmel és vegán parmezánnal helyettesítheted. A végeredmény pedig csak picit lesz más, mint az eredeti, de így is garantáltan odáig leszel érte. Ehhez viszont fontos, hogy többféle gombát használj, és legyen köztük valamilyen erdei fajta is, hiszen úgy sokkal illatosabb lesz a rizottó. A csiperke mellé a rókagomba, a vargánya és a shiitake is szuper választás.

Krémes gombás rizottó

Gombas-rizotto

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 200 g arborio rizs
  • 120 ml fehérbor
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 1 tk
  • 0.25 tk bors
  • 350 g vegyes gomba felszeletelve
  • 3 ek szójaszósz
  • 150 ml kókuszkrém
  • 1 csokor friss kakukkfű vagy 2 tk szárított
  • 75 g vegán parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pirítsuk üvegesre 2 evőkanál olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Mehet bele a rizs, amit szintén pirítsunk 1-2 percig, majd öntsük fel a fehérborral, és kaparásszuk le vele az edény szélére ragadt darabokat.

Sózzuk, borsozzuk, főzzük 1-2 percig, és ha elpárolgott belőle az alkohol, adjuk hozzá a zöldségalaplé harmadát. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs szinte teljesen felszívja a folyadékot, majd folyamatos kevergetés mellett további két részletben adjuk hozzá az alaplé maradékát.

Közben egy másik serpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanálnyi olajat, és magas hőfokon pirítsuk benne aranybarnára a gombákat. Ez 3-4 percet is igénybe vehet. Locsoljuk rá a szójaszószt, és azzal is pirítsuk 1 percig.

A közben elkészült rizottóba keverjük bele a kókuszkrémet és a kakukkfüvet, majd adjuk hozzá a gombát, és alaposan keverjük össze. Reszeljünk rá vegán parmezánt, és még melegen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük