Isteni, fűszeres egytálétel krumplival és karfiollal: így készül az aloo gobi
Vegán és vegetáriánus étrendbe is beilleszthető ez az indiai étel, de annyira gazdag az ízvilága, hogy a húsevők sem fognak csalódni benne.
Fél órán belül kész ez az izgalmas, fűszeres indiai fogás: bár csak zöldségek kapnak helyet benne, rizzsel kínálva nagyon tartalmas lesz. Az aloo gobi alapját krumpli és karfiol képezi, amelyeket első körben puhára főznek vagy párolnak, majd fűszeres-hagymás alappal forgatnak össze. Ha van párolóedényed, azzal érdemes dolgozni, de ha nincs, az alább olvasható módszer is tökéletesen működik.
A receptnek több változata is létezik: a fűszerezés mindenhol azonos, de egyes verziókban víz helyett paradicsomlevet használnak, vagy sűrített paradicsomot kevernek az alapba. Ha túl intenzívnek érzed a fűszerek ízét, érdemes kipróbálni paradicsommal.
Krumplis-karfiolos egytálétel
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g krumpli
- 500 g karfiolrózsa
- kevés olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 120 ml víz
- ízlés szerint só, bors
- 2 tk őrölt koriander
- 1 tk római kömény
- 1 tk garam masala
- 0.5 tk őrölt gyömbér
- 0.5 tk kurkuma
- ízlés szerint chilipehely
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk 2x2 centis kockákra. A karfiolt szedjük rózsáira. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre.
Forraljunk egy lábasban enyhén sós vizet. Dobjuk bele a krumplit, főzzük kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a karfiolt, és főzzük további 5 percig. A zöldségeket szűrjük le.
Közben forrósítsunk olajat egy nagyobb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára kb. 5 perc alatt. Öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá az összes fűszert. Forgassuk bele a puha krumplit és karfiolt is, majd 1 perc után adjuk hozzá a citromlevet.
Rögtön kínáljuk.
-
2024-03-20 06:32:01
-
2024-03-07 06:30:02
-
2024-03-01 10:32:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!