Hagyományos prószarecept kukoricaliszttel, kefirrel - Bátran gazdagítható
Gyors, egyszerű alaprecept, számtalan verziója létezik, de az alább olvasható az egyik kedvencem.
Ha szereted a cukkinit, kötelező kipróbálnod ezt a receptet: az olasz, scarpaccia nevet viselő lepénynek ugyanis ő a főszereplője. Az alapja egy kukoricalisztből és rengeteg parmezánból készült tészta: ez kicsit tömörebb, karakteresebb, viszont nagyon jól kiegészíti és ellensúlyozza a lédús, puha cukkini.
A toszkán lepénynek bátran állj neki, elronthatatlan, és garantáltan ízleni fog mindenkinek. Bár ez nem az eredeti recept része, tálalásnál érdemes hűs tejfölt is kanalazni rá, esetleg ricottát, úgy tényleg ellenállhatatlan lesz.
A cukkinit, ha szükséges, hámozzuk meg, majd mandolinszeletelővel vágjuk karikákra. Tegyük egy tálba, majd szórjuk rá a sót. Alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni 15 percig.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit.
A cukkiniből alaposan nyomkodjuk ki a nedvességet, de ne öntsük ki a folyadékot, később még szükség lesz rá.
A kinyomkodott cukkinit tegyük két darab papírtörlő közé, itassuk fel róla a nedvességet.
Egy nagy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, a reszelt parmezánt és az oregánót. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, az olívaolajat és a cukkini kinyomkodott levéből 60 ml-t. Alaposan keverjük össze, majd forgassuk bele a cukkinit is. Mivel a cukkini felvette a sót, elég sósnak kell lennie, de ha szeretnénk, még adhatunk hozzá.
Az így kapott masszát oszlassuk el a tepsiben, nyomkodjuk bele, hogy egyenletes vastagságú legyen, majd toljuk a sütőbe 28-32 percre, míg aranybarna lesz a teteje.
Várjunk pár percet, míg hűl, majd szeleteljük és rögtön kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu