Ratatouille színes zöldségekből: így készül a lecsó francia módra

11
Nyomtatás
Ratatouille-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A francia lecsó, azaz ratatouille csupa színes zöldségből készülő fogás, amelynek fűszeres paradicsomszósz adja meg az alapízeit.

A színes, mutatós zöldséges egytálétel francia különlegesség, amely azonban nagyon egyszerűen készül, és a felsoroltakon kívül sokféle zöldség is felhasználható hozzá. Ebben a változatban a paprika, a padlizsán és a cukkini a három főszereplő, az egész pedig egy fűszeres, paradicsomos szószban sül össze.

A francia lecsóban a zöldségek – a magyaroshoz hasonlóan – kisebb darabokra vágva is tökéletesek lesznek, azonban a jellegzetes kinézetet akkor érheted el, ha vékony, szabályos szeletekkel dolgozol. Ezt a legkönnyebben és leggyorsabban mandolinszeletelővel teheted meg.

Lecsó francia módra

Ratatouille

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 700 ml paradicsompassata
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 2 tk. cukor
  • 1 ek. balzsamecet
  • 2 tk. szárított kakukkfű
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 2 vékonyabb padlizsán vékonyan felszeletelve
  • 2 közepes cukkini vékonyan felszeletelve
  • 2 db piros kaliforniai paprika vékonyan felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát és fokhagymát, öntsük fel a paradicsompassatával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a balzsamecetet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk 1-2 percig. Tegyük félre.

A zöldségeket váltakozva sorakoztassuk egymás után egy nagyobb, tapadásmentes kör alakú tepsibe vagy edénybe – padlizsán, cukkini, paprika –, és ha az összeset spirálszerűen bepakoltuk, locsoljuk rá a paradicsomszószt. 

Óvatosan, anélkül, hogy a formációt összekuszálnánk, rázogassuk meg az edényt, hogy a szósz átjárja a zöldségeket. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 30 percig, vagy amíg minden zöldség meg nem puhul. Vegyük ki, hagyjuk 15-20 percig hűlni, majd még melegen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon