Céklás hummusz gazdagon: így dobd fel a klasszikus változatot
Készíts hummuszt lenyűgöző bíborlila színben: az amúgy is tartalmas fogást egészítsd ki a vitaminbomba céklával.
Ha kifogytál a partikaja-ötletekből, és az (amúgy szuper) avokádókrémhez vagy hummuszhoz sincs kedved, akkor próbáld ki ezt a különleges, karamellizált hagymával készült mártogatóst. Az elkészítése kissé időigényes, azonban egyáltalán nem bonyolult, és a szuper krémes, ízes végeredmény mindenért kárpótol majd.
A recept nagy előnye, hogy vegán étrendbe is beilleszthető, hiszen kizárólag növényi alapanyagokat használ. Természetesen ezek helyett tetszés szerint vajat, tejfölt és krémsajtot is választhatsz.
Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt a vajjal, majd adjuk hozzá a hagymaszeleteket, és közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett pirítsuk 15 percig.
Adjuk hozzá a fehérbort, pirítsuk együtt is további 2-3 percig, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, és alacsony hőfokon hagyjuk, hogy 25-30 perc alatt a hagyma mélybarna, karamelles színűre piruljon. 5-10 percenként kavarjuk meg, és ha elkezd leragadni, akkor adjunk hozzá 1-1 evőkanálnyi vizet.
Ha elkészült, hagyjuk kissé hűlni, majd borítsuk egy vágódeszkára, és vagdossuk nagyobb darabokra.
Tegyük egy közepes tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk összeálló krémmé. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Fogyasztás előtt a legjobb, ha minimum egy órát a hűtőben pihen.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu