Pudingos-meggyes rétes gyorsan: kész lapokból is isteni
Meggyszezonban szinte kötelező rétest készíteni: kész lapokból alig lesz vele dolgod, mégis isteni desszertet tehetsz az asztalra.
Ezentúl a rétes nemcsak a nagymamák süteménye, hanem te is bármikor összedobhatod, amikor kicsivel több időt szánnál a desszertkészítésre. Megmutatjuk, hogyan lesz az apfelstrudel olyan, amilyennek az osztrákok megálmodták.
A tészta elkészítéséhez kell egy kevés türelem és kézügyesség, azonban kezdőként se riadj vissza a feladattól: az sem gond, ha elsőre picit vastagabbra sikerül, hiszen így is biztosan elfogy, annyira finom lesz.
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, képezzünk egy kis mélyedést a közepén, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet és az olajat is. Kézzel gyúrjuk 7-10 percig, amíg egy sima felülelű, ruganyos tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle gombócot, kenjük be kevés olajjal, takarjuk le a tálat fóliával, és szobahőmérsékleten pihentessük egy órát.
Közben keverjük a feldarabolt almához a töltelék többi hozzávalóját (a vajalternatívát leszámítva), és tegyük félre.
Ha letelt az egy óra, akkor borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egészen vékony, átlátszó téglalapot. Pakoljuk rá a tölteléket úgy, hogy a szélek mentén hagyjunk egy 2-3 cm vastag sávot, majd az egyik hosszanti oldaltól indulva óvatosan tekerjük fel.
Helyezzük a rétest sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy az illesztés kerüljön alulra, majd alaposan kenjük be a tetejét és az oldalát az olvasztott vajaletrnatívával. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük ropogós aranybarnára.
Hagyjuk néhány percig hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. Tetszés szerint vaníliasodóval fogyasszuk.
Fotók: Getty Images