Almás rétes osztrák módra: házi tésztából lesz a legfinomabb

Nyomtatás
Hazi-retes-strudel-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az igazi rétesnek házi tészta az alapja: mutatjuk, hogyan készítsd, hogy az osztrákok is megirigyeljék!

Ezentúl a rétes nemcsak a nagymamák süteménye, hanem te is bármikor összedobhatod, amikor kicsivel több időt szánnál a desszertkészítésre. Megmutatjuk, hogyan lesz az apfelstrudel olyan, amilyennek az osztrákok megálmodták.

A tészta elkészítéséhez kell egy kevés türelem és kézügyesség, azonban kezdőként se riadj vissza a feladattól: az sem gond, ha elsőre picit vastagabbra sikerül, hiszen így is biztosan elfogy, annyira finom lesz.

Osztrák almás rétes

Hazi-retes-strudel

Hozzávalók 10 szelethez

A rétestésztához:

  • 150 g liszt
  • 1 csipet
  • 80 ml langyos víz
  • 2 ek olaj

Az almás töltelékhez:

  • 700 g alma megpucolva és apróra darabolva
  • 50 g mazsola
  • 50 g kenyérmorzsa
  • 50 g cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek citromlé
  • 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, képezzünk egy kis mélyedést a közepén, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet és az olajat is. Kézzel gyúrjuk 7-10 percig, amíg egy sima felülelű, ruganyos tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle gombócot, kenjük be kevés olajjal, takarjuk le a tálat fóliával, és szobahőmérsékleten pihentessük egy órát.

Közben keverjük a feldarabolt almához a töltelék többi hozzávalóját (a vajalternatívát leszámítva), és tegyük félre.

Ha letelt az egy óra, akkor borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egészen vékony, átlátszó téglalapot. Pakoljuk rá a tölteléket úgy, hogy a szélek mentén hagyjunk egy 2-3 cm vastag sávot, majd az egyik hosszanti oldaltól indulva óvatosan tekerjük fel. 

Helyezzük a rétest sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy az illesztés kerüljön alulra, majd alaposan kenjük be a tetejét és az oldalát az olvasztott vajaletrnatívával. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük ropogós aranybarnára.

Hagyjuk néhány percig hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. Tetszés szerint vaníliasodóval fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon