Paprikás puffancs ropogós panírban: fűszeres tejföllel kínáld

paparikas-puffancs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paprikás puffancs tökéletes köret húsok és mártások mellé, de önmagában, mártogatóssal is remek falat. Ráadásul könnyedén elkészíthető, és akár húsmentesen is megcsinálhatod.

Ez a recept már nem mai, ugyanakkor sosem lett igazán elterjedt, így itt az ideje divatba hozni.

Biztosan érezted már, hogy a krumpli és a rizs bizony néha kezd unalmassá válni, mint köret. De mi van akkor, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve továbbgondolnád mondjuk a sült krumplit?

Nos, akkor születik meg a paprikás puffancs. Ez az étel ráadásul nemcsak köretként tökéletes, de mivel a méretét szabadon formázhatod, így akár egészen pici, diónyi méretű gombócokat is készíthetsz belőle snack gyanánt, a tölteléket pedig ízlés szerint variálhatod.

Paprikás puffancs

paprikas-puffancs

Hozzávalók 14 darabhoz

A puffancshoz:

  • 60 dkg krumpli
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db tojás
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek reszelt vöröshagyma
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek olaj
  • 1 szelet sonka

A panírozáshoz:

  • 2 db tojás
  • 6 ek zsemlemorzsa
  • 4 ek liszt

A sütéshez:

  • 0.5 l olaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel és főzzük puhára sós vízben, kb. 20 perc alatt.

Ha megfőtt, még melegen törjük össze, sózzuk meg, majd tegyük félre egy picit pihenni. 

Amíg a krumpli pihen, készítsük elő a többi hozzávalót. 

A paprikákat csumázzuk ki, vágjuk ki az ereiket és aprítsuk egészen pici darabokra. Zöldpaprika helyett kísérletezhetünk édes csilivel, esetleg jalapeñóval, vagy szezonális kosszarvú paprikával is, amelynek még különlegesebb az íze.

A felaprított paprikát szórjuk az összetört krumplira. Ezután adjuk hozzá a 2 felvert tojást, a 3 evőkanál zsemlemorzsát, ízlés szerint sót és borsot, a reszelt hagymát, a sütőport és a 2 evőkanál olajat. Én tettem bele egy kis morva sonkát is szeletelve, de bármilyen sonkával passzol majd, illetve ez el is hagyható. 

Gyúrjuk össze az egészet, és ha esetleg nem lenne még eléggé massza állagú, akkor a krumpli főzővizéből még adjunk hozzá egy keveset. 

A kész keveréket tegyük 10 percre a hűtőbe. 

Ezután nedves kézzel készítsünk belőle golyókat, majd panírozzuk be őket. Ne ijedjünk meg, ha kicsit amorfra sikerülnek, ezért sem gombóc lett a neve, csak simán puffancs. És pont az a szép benne, hogy nem kell a tökéletességre törekedni, mert itt az íz a fontos. 

Ezután a kész puffancsokat forró olajban, kb. 10 perc alatt – félidőben megforgatva – süssük aranybarnára.

Tálaláshoz kínálhatunk fűszeres tejfölt vagy paradicsommártást is, de rántott zöldségekhez és húsokhoz is ugyanúgy passzol majd.

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük