Pizzaleves kevés szénhidráttal: tartalmas, olasz egytálétel
Ez az étel a hagyományos pizza hozzávalóiból készül, azonban a tésztás alap helyett levesformát ölt: annyira gazdag, hogy egytálételnek is beillik!
Ez az étel egy rendhagyó elkészítési módja a pizzának, hiszen a klasszikus feltétek nem a kelt tésztás alapra kerülnek, hanem levesformát öltenek. Az így létrejött fogás sűrű, aromás, és önmagában, második nélkül is megállja a helyét. Ha viszont igényled, akkor természetesen bekészíthetsz mellé néhány szelet ropogósra pirult bagettet is.
A másik különbség a pizzához képest, hogy sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, azonban zöldségből és rostból sokkal több kerül bele, így akár fogyókúrába is beillesztheted anélkül, hogy a megszokott ízekről le kellene mondanod. Mivel ez egy vegán változat, a húst szójagranulátum helyettesíti. Ha ezt nem sikerül beszerezned, akkor nagyobb méretű szójadarabokkal is helyettesítheted, amelyeket késes aprítóban könnyen felapríthatsz.
Pizzaleves
Hozzávalók 4 személyre
- 100 g szójagranulátum
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 db kaliforniai paprika felkockázva
- 1 db kukoricakonzerv leszűrve (kb. 200 g)
- 1 db gombakonzerv leszűrve (kb. 200 g)
- 2 ek sörélesztőpehely
- 400 ml zöldségalaplé
- 200 ml növényi főzőkrém
- 800 g darabos paradicsomkonzerv
- 2 tk szárított kakukkfű
- 1 tk szárított rozmaring
- 1 tk só
- 0.5 tk bors
- 2 tk cukor
- 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
- 100 g reszelt növényi sajt (opcionális)
Elkészítés:
A szójagranulátumot forrázzuk le annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd tegyük félre 10 percre, hogy beszívja a vizet. Ha ez megtörtént, szűrjük le, és kézzel alaposan nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.
Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolaj felét, és folyamatos kevergetés mellett, 5-6 perc alatt alaposan pirítsuk le benne a szójagranulátumot. Szedjük tányérra, és tegyük félre.
Ugyanabban az edényben az olaj másik felén dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a felkockázott paprikát, és őket is pirítsuk 2 percig.
Adjuk hozzá a leszűrt kukoricát és gombát, a sörélesztőpelyhet, tegyük vissza a szójagranulátumot, öntsük hozzá az alaplevet, a főzőkrémet és a darabos paradicsomot, majd fűszerezzük a sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és friss bazsalikommal. Tetszés szerint édesítsük 1-2 teáskanál cukorral.
Rotyogtassuk 10 percig, majd keverjük el benne a reszelt sajtot, és vegyük le a tűzről. Még melegen fogyasszuk.
-
2024-03-07 06:30:02
-
2024-02-27 07:50:02
-
2023-11-03 10:32:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!