Pizzaleves kevés szénhidráttal: tartalmas, olasz egytálétel

Pizzaleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az étel a hagyományos pizza hozzávalóiból készül, azonban a tésztás alap helyett levesformát ölt: annyira gazdag, hogy egytálételnek is beillik!

Ez az étel egy rendhagyó elkészítési módja a pizzának, hiszen a klasszikus feltétek nem a kelt tésztás alapra kerülnek, hanem levesformát öltenek. Az így létrejött fogás sűrű, aromás, és önmagában, második nélkül is megállja a helyét. Ha viszont igényled, akkor természetesen bekészíthetsz mellé néhány szelet ropogósra pirult bagettet is.

A másik különbség a pizzához képest, hogy sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, azonban zöldségből és rostból sokkal több kerül bele, így akár fogyókúrába is beillesztheted anélkül, hogy a megszokott ízekről le kellene mondanod. Mivel ez egy vegán változat, a húst szójagranulátum helyettesíti. Ha ezt nem sikerül beszerezned, akkor nagyobb méretű szójadarabokkal is helyettesítheted, amelyeket késes aprítóban könnyen felapríthatsz.

Pizzaleves

Pizzaleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 100 g szójagranulátum
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db kaliforniai paprika felkockázva
  • 1 db kukoricakonzerv leszűrve (kb. 200 g)
  • 1 db gombakonzerv leszűrve (kb. 200 g)
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 400 ml zöldségalaplé
  • 200 ml növényi főzőkrém
  • 800 g darabos paradicsomkonzerv
  • 2 tk szárított kakukkfű
  • 1 tk szárított rozmaring
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 2 tk cukor
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 100 g reszelt növényi sajt (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A szójagranulátumot forrázzuk le annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd tegyük félre 10 percre, hogy beszívja a vizet. Ha ez megtörtént, szűrjük le, és kézzel alaposan nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.

Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolaj felét, és folyamatos kevergetés mellett, 5-6 perc alatt alaposan pirítsuk le benne a szójagranulátumot. Szedjük tányérra, és tegyük félre.

Ugyanabban az edényben az olaj másik felén dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a felkockázott paprikát, és őket is pirítsuk 2 percig.

Adjuk hozzá a leszűrt kukoricát és gombát, a sörélesztőpelyhet, tegyük vissza a szójagranulátumot, öntsük hozzá az alaplevet, a főzőkrémet és a darabos paradicsomot, majd fűszerezzük a sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és friss bazsalikommal. Tetszés szerint édesítsük 1-2 teáskanál cukorral.

Rotyogtassuk 10 percig, majd keverjük el benne a reszelt sajtot, és vegyük le a tűzről. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük