
Krémes, olasz rizsgolyó sajttal töltve: bazsalikomtól lesz friss az összhatás

Belül puha és krémes, kívül aranybarna és roppanós az arancini, ráadásul ha sajttal is megtöltöd, semmi sem ér a nyomába.
Bár a tésztaételek dominálnak az olasz konyhában, a rizottóról sem szabad megfeledkezni, a krémes rizses fogás minden formában mennyei. Ha picit több időd van – esetleg maradt a hűtődben előző napról rizottó –, készíts arancinit. Az olasz rizsgolyó belül krémes, kívül ropogós, és sokszor még valamilyen ínycsiklandó tölteléket is kap.
Az alábbi receptben sajt és bazsalikom kerül a golyók közepébe, előbbi isteni lesz, ahogy megolvad a belsejében, utóbbi pedig frissebbé teszi az összhatást.
Maga a rizottó alaprecept szerint készül, vajjal, parmezánnal és fehérborral, mivel a töltelék is ízesíti, nincs szükség másra. Azonban ha épp gombás vagy céklás rizottó lapul a hűtődben, természetesen abból is készülhet arancini, akár töltelék nélkül is.
-
2021-04-22 08:32:01
-
2021-03-07 09:28:01
-
2021-01-27 07:32:12
Sajtos-bazsalikomos arancini

Hozzávalók 20 darabhoz
Rizottó:
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g arborio rizs
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 liter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 50 g parmezán
Töltelék:
- 150 g mozzarella
- 0.5 csokor bazsalikom
Panír:
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 200 g zsemlemorzsa
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Az alaplevet melegítsük fel a gáztűzhelyen. Amikor forr, kapcsoljuk le alatta a lángot, de tartsuk melegen.
Közben a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Forrósítsunk vajat és olajat egy mélyebb serpenyőben, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után adjuk hozzá a rizst is, pirítsuk, míg egy kis színt kap. Ekkor öntsük fel a borral, várjuk meg, míg teljesen elpárolog.
Szedjünk rá egy merőkanálnyi forró alaplevet. Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg magába szívja a levet, majd adjunk hozzá egy újabb merőkanállal. Ezt addig ismételjük, míg elfogy az alaplé és megpuhul a rizs. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük bele a parmezánt, majd sóval, borssal ízesítsük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy könnyebben formázható legyen.
A mozzarellát reszeljük le, a bazsalikomot aprítsuk össze, majd keverjük össze a kettőt.
A rizottóból nedves kézzel formázzunk kb. 18-20 golyót, lapítsuk ki őket, majd mindegyik közepébe tegyünk a sajtos-bazsalimos keverékből. Formázzunk belőlük újra golyót.
Készüljünk elő a panírozáshoz: egy tálba tegyünk lisztet, egy másikba tojást, egy harmadikba morzsát. A tojást enyhén sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a golyókat először a lisztbe, aztán a tojásba, végül a morzsába. A beforgatott aranciniket tegyük sütőpapírral bélelt tálcára.
Forrósítsunk bő olajat, míg el nem éri a 170 fokot. Tegyünk bele annyi arancinit, amennyi kényelmesen elfér, majd addig süssük őket, míg kívülről aranybarnák nem lesznek, kb. 5 percig. Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!