Krémes, olasz rizsgolyó sajttal töltve: bazsalikomtól lesz friss az összhatás

arancini2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Belül puha és krémes, kívül aranybarna és roppanós az arancini, ráadásul ha sajttal is megtöltöd, semmi sem ér a nyomába.

Bár a tésztaételek dominálnak az olasz konyhában, a rizottóról sem szabad megfeledkezni, a krémes rizses fogás minden formában mennyei. Ha picit több időd van – esetleg maradt a hűtődben előző napról rizottó –, készíts arancinit. Az olasz rizsgolyó belül krémes, kívül ropogós, és sokszor még valamilyen ínycsiklandó tölteléket is kap.

Az alábbi receptben sajt és bazsalikom kerül a golyók közepébe, előbbi isteni lesz, ahogy megolvad a belsejében, utóbbi pedig frissebbé teszi az összhatást. 

Maga a rizottó alaprecept szerint készül, vajjal, parmezánnal és fehérborral, mivel a töltelék is ízesíti, nincs szükség másra. Azonban ha épp gombás vagy céklás rizottó lapul a hűtődben, természetesen abból is készülhet arancini, akár töltelék nélkül is.

Sajtos-bazsalikomos arancini

arancini

Hozzávalók 20 darabhoz

Rizottó:

  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g arborio rizs
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 liter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 50 g parmezán

Töltelék:

  • 150 g mozzarella
  • 0.5 csokor bazsalikom

Panír:

  • 100 g liszt
  • 2 db tojás
  • 200 g zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Az alaplevet melegítsük fel a gáztűzhelyen. Amikor forr, kapcsoljuk le alatta a lángot, de tartsuk melegen.

Közben a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk vajat és olajat egy mélyebb serpenyőben, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után adjuk hozzá a rizst is, pirítsuk, míg egy kis színt kap. Ekkor öntsük fel a borral, várjuk meg, míg teljesen elpárolog.

Szedjünk rá egy merőkanálnyi forró alaplevet. Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg magába szívja a levet, majd adjunk hozzá egy újabb merőkanállal. Ezt addig ismételjük, míg elfogy az alaplé és megpuhul a rizs. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük bele a parmezánt, majd sóval, borssal ízesítsük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy könnyebben formázható legyen.

A mozzarellát reszeljük le, a bazsalikomot aprítsuk össze, majd keverjük össze a kettőt.

A rizottóból nedves kézzel formázzunk kb. 18-20 golyót, lapítsuk ki őket, majd mindegyik közepébe tegyünk a sajtos-bazsalimos keverékből. Formázzunk belőlük újra golyót.

Készüljünk elő a panírozáshoz: egy tálba tegyünk lisztet, egy másikba tojást, egy harmadikba morzsát. A tojást enyhén sózzuk, borsozzuk.

Tegyük a golyókat először a lisztbe, aztán a tojásba, végül a morzsába. A beforgatott aranciniket tegyük sütőpapírral bélelt tálcára.

Forrósítsunk bő olajat, míg el nem éri a 170 fokot. Tegyünk bele annyi arancinit, amennyi kényelmesen elfér, majd addig süssük őket, míg kívülről aranybarnák nem lesznek, kb. 5 percig. Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük