Krémes, olasz rizsgolyó sajttal töltve: bazsalikomtól lesz friss az összhatás

17
Nyomtatás
arancini2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Belül puha és krémes, kívül aranybarna és roppanós az arancini, ráadásul ha sajttal is megtöltöd, semmi sem ér a nyomába.

Bár a tésztaételek dominálnak az olasz konyhában, a rizottóról sem szabad megfeledkezni, a krémes rizses fogás minden formában mennyei. Ha picit több időd van – esetleg maradt a hűtődben előző napról rizottó –, készíts arancinit. Az olasz rizsgolyó belül krémes, kívül ropogós, és sokszor még valamilyen ínycsiklandó tölteléket is kap.

Az alábbi receptben sajt és bazsalikom kerül a golyók közepébe, előbbi isteni lesz, ahogy megolvad a belsejében, utóbbi pedig frissebbé teszi az összhatást. 

Maga a rizottó alaprecept szerint készül, vajjal, parmezánnal és fehérborral, mivel a töltelék is ízesíti, nincs szükség másra. Azonban ha épp gombás vagy céklás rizottó lapul a hűtődben, természetesen abból is készülhet arancini, akár töltelék nélkül is.

Sajtos-bazsalikomos arancini

arancini

Hozzávalók 20 darabhoz

Rizottó:

  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g arborio rizs
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 liter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 50 g parmezán

Töltelék:

  • 150 g mozzarella
  • 0.5 csokor bazsalikom

Panír:

  • 100 g liszt
  • 2 db tojás
  • 200 g zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Az alaplevet melegítsük fel a gáztűzhelyen. Amikor forr, kapcsoljuk le alatta a lángot, de tartsuk melegen.

Közben a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk vajat és olajat egy mélyebb serpenyőben, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után adjuk hozzá a rizst is, pirítsuk, míg egy kis színt kap. Ekkor öntsük fel a borral, várjuk meg, míg teljesen elpárolog.

Szedjünk rá egy merőkanálnyi forró alaplevet. Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg magába szívja a levet, majd adjunk hozzá egy újabb merőkanállal. Ezt addig ismételjük, míg elfogy az alaplé és megpuhul a rizs. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük bele a parmezánt, majd sóval, borssal ízesítsük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy könnyebben formázható legyen.

A mozzarellát reszeljük le, a bazsalikomot aprítsuk össze, majd keverjük össze a kettőt.

A rizottóból nedves kézzel formázzunk kb. 18-20 golyót, lapítsuk ki őket, majd mindegyik közepébe tegyünk a sajtos-bazsalimos keverékből. Formázzunk belőlük újra golyót.

Készüljünk elő a panírozáshoz: egy tálba tegyünk lisztet, egy másikba tojást, egy harmadikba morzsát. A tojást enyhén sózzuk, borsozzuk.

Tegyük a golyókat először a lisztbe, aztán a tojásba, végül a morzsába. A beforgatott aranciniket tegyük sütőpapírral bélelt tálcára.

Forrósítsunk bő olajat, míg el nem éri a 170 fokot. Tegyünk bele annyi arancinit, amennyi kényelmesen elfér, majd addig süssük őket, míg kívülről aranybarnák nem lesznek, kb. 5 percig. Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon