Egzotikus zabkása a nyári reggelekre: mangó és kókusz ízesíti
Dobd fel a reggeleidet ezzel a krémes mangós zabkásával: kókusztejjel lesz igazán egzotikus!
A tartalmas, minden jóval megpakolt zabkása az egyik kedvenc reggelim, hiszen nemcsak finom, de órákig feltölt energiával. Néha azonban jólesik egy kis változatosság, és ha ezzel te is így vagy, akkor próbáld ki ezt a quinoával készülő kását. Az elkészítése picivel időigényesebb, hiszen a szemek lassabban puhulnak meg, mint a zabpehely, de ha egyszer megkóstolod, akkor belátod, hogy megéri rászánni az extra perceket.
Ahhoz, hogy ez a reggeli igazán ízletes és tápanyagdús legyen, egy adag mandulavajat is kevertem bele – ezáltal nemcsak finomabb, de sokkal krémesebb is lesz a kása (nem ajánlom, hogy kihagyd!). A szerecsendió szintén egy kötelező elem: mivel a quinoának a zabhoz képest erőteljesebb az íze, szüksége van egy határozott fűszerre. Ha a szerecsendiót nem kedveled, akkor fahéjra is cserélheted.
Mindezt pedig a grillezett barack koronázza meg, amit grillserpenyő hiányában sima serpenyőben is megpiríthatsz. Én ezúttal csodaszép fehér húsú őszibarackokat találtam a piacon, ezért azt használtam, de sárgával is szuper lesz az összhatás.
A quinoát 3-4 alkalommal alaposan mossuk át, majd szűrjük le. Ez a lépés nagyon fontos, és ha kihagyjuk, kesernyés lesz tőle a kásánk.
Tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a mandulaitalt, a szerecsendiót és a sót, és alacsony hőfokon, időnként átkeverve főzzük puhára 15-20 perc alatt. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mandulavajat és a juharszirupot, és kanalazzuk két kisebb tálba.
Amíg a quinoa fő, a barackot mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk félbe, magozzuk ki, és egy éles késsel vágjuk szabályos szeletekre.
Hevítsünk fel egy grillserpenyőt az olajjal, és magas hőfokon süssük benne aranybarnára a szeletek mindkét oldalát. Szedjük őket a kása tetejére, tetszés szerint locsoljunk rájuk kevés juharszirupot, szórjuk rá a mandulát, és még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors