Friss saláta füstölt tofuval és bébispenóttal: fehérjében és vasban gazdag fogás
Nincs is jobb egy újévi friss salátánál a sok ünnepi, nehéz fogás után. Már az alap is isteni, de ha megkóstolod az öntetet, akkor mindenhez azt akarod enni majd.
A tofut sokan mellőzik, mivel önmagában egy kevésbé ízes alapanyag, azonban a megfelelő fűszerezés ebben az esetben is csodákra képes. A fehérjedús élelmiszert ezúttal egy pikáns, délkelet-ázsiai ízvilágot idéző pácban pihentettem, ami megalapozta az étel ízét.
A pác egyszerű, mindössze két különlegesebb hozzávalót tartalmaz: ezek a szójaszósz és a pirított szezámolaj. Ha nem tartasz belőlük otthon, akkor érdemes beszerezni, mert rengeteg ázsiai ételhez felhasználhatod őket, és hűtőben sokáig elállnak.
Mivel a pác kissé ragacsos, könnyen rátapad a szezámmag, amely megsütve roppanós és ízletes bundát képez a tofun. Tálalhatod friss salátával, párolt vagy sült zöldségekkel, szeletelve pedig szendvicsfeltétként is remek.
A tofut csöpögtessük le, és egy papírtörlővel vagy konyharuhával itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Vágjuk 1 cm vastag szeletekre, és azokat is töröljük szárazra. Helyezzük őket egy akkora edénybe, amelyben kényelmesen elférnek anélkül, hogy egymásra pakolnánk őket (pl. egy jénai).
Egy kis tálban keverjük össze a szójaszószt, a szezámolajat, az ecetet, a juharszirupot/mézet, a fokhagymát, a gyömbért és a sót, és öntsük a tofura. Forgassuk meg őket, hogy minden részükre jusson a pácból, majd takarjuk le egy fóliával, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára (de akár 4 órát is maradhat).
Szórjuk a szezámmagot egy közepes tálba, és forgassuk meg benne a tofuszeleteket. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. 30 perc alatt süssük őket aranybarnára, félidőnél pedig fordítsuk a másik oldalukra.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu