Szójaszószban pácolt tojás: ízbomba reggeli semmi munkával
Az ázsiai konyhában a pácolt tojás az egyik legjobb dolog, teljesen új fogás születik a megszokott alapanyagból.
A múltkor nem terveztem, hogy bármit is készítek vacsorára, aztán mégis az lett a vége, hogy a konyhában kötöttem ki. Mivel nem készültem a főzőcskézésre, abból kellett kihozni valamit, ami a hűtőben lapult. A család szerencséjére csirkehús volt a fridzsiderben, így azt hagymával lesütöttem. Az így készült hús jó fűszeresen nagyon finom kenyérrel vagy krumplival, de én továbbgondoltam kicsit, tojást ütöttem rá.
A tojásos csirke valójában egy igen gazdag rántotta, rizzsel kínálva azonban bőséges egytál. Az étel fűszerezésével érdemes játszani, elvihető ázsiai irányba is. Adj hozzá szójaszószt, chilipaprikát, és máris intenzívebb. Ha pedig a tojást nem a húsra ütnéd rá, akkor a rizzsel süsd össze.
A tojásos csirke szendvicsalapanyagnak is remek választás, pakold zsemlébe, és már eheted is. A recept maradék főtt hússal is kivitelezhető.
A hagymát vékonyan szeleteljük fel, majd kevés olajon kezdjük el üvegesre dinsztelni.
Amikor összeesett, adjuk hozzá a csíkokra vágott csirkemellet. Miközben a hús pirul, gyakran kevergessük és fűszerezzük sóval, borssal és reszelt fokhagymával.
A tojásokat üssük tálba, és verjük fel.
Amikor a hús megpirult, a felvert tojást csorgassuk rá, és néhány perc alatt süssük egybe vele.
Az újhagymát vágjuk finomra, és szórjuk a tojásos csirkére.
Az elkészült ételt rizssel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors