Göngyölt malac gombás-szalonnás töltelékkel: hideg előételként is megállja a helyét
Nem sok finomabb újévi fogás van a malacsültnél, ez a különleges, göngyölt verzió pedig garantáltan kedvenc lesz.
A karaj szerencsére nem olyan drága hús, mint a marha, viszont remekül variálható a különböző ételekkel és fűszerekkel. A megfelelő fűszerezés és sütési-főzési technika mellett ráadásul biztosan nem szárad ki, éppen ezért szeretik sokan például a lecsós szeletet is ezzel készíteni.
A sajttal töltött csirkés ételek ma már elég átlagosnak számítanak, ezért is töltünk meg most vele inkább néhány karajszeletet, amihez egy egyszerűen, vele süthető köretet is elkészítünk.
Ha nincs otthon húsklopfoló, akkor sem kell kétségbeesni, ugyanis akár egy nyújtófát is használhatsz helyette. És ha még keresed a tökéletes megoldást arra, hogyan ne fröcsögjön majd klopfolásnál a hús leve, próbáld ki, hogy szilikonos sütőpapír közé teszed a szeleteket.
A karajszeleteket klopfoljuk egészen vékonyra.
Ha minden szelet szép vékony lett, egyenként besózzuk és beborsozzuk mindegyik oldalukat. Aki nem szereti a sertés illatát, annak érdemes pár gerezd fokhagymát összenyomnia és azzal is bekennie a húsokat.
Amikor ezzel elkészültünk, szeleteljük fel a cheddart kb. 1x3 cm-es hasábokra. Ebből annyit fektessünk egymás mellé és egymásra a hús közepén, hogy azt még kényelmesen fel tudjuk tekerni.
Feltekerésnél, ha a cheddar sajt picit kilóg a húsból, az nem baj, mert a bacon majd segítségünkre lesz a csomagolásban.
Húsonként 2 szelet baconnel számolunk, hogy minden oldalról alaposan be tudjuk vele csomagolni a hústekercseket.
Amikor ezzel is elkészültünk, félretesszük a húsokat, hogy összeállítsuk hozzá a köretet.
A köret, mondhatni, pofonegyszerű: a krumplikat hosszában elnegyedeljük, a hagymákat pedig cikkelyekre vágjuk.
Előveszünk egy magas falú jénait – tepsit is használhatunk, a jénai csak a látvány miatt szebb –, és egy kis darab vajjal kikenjük. Beleöntjük a krumplit és a lila hagymát. Az egészet megsózzuk, dobunk mellé 3-4 kis darab vajat, majd kézzel alaposan összeforgatjuk az egészet.
Ezután erre a krumplis, hagymás keverékre ráfektetjük a szalonnába göngyölt húsokat. Az sem baj, ha a köret elemei ellepik a húst.
Ezután meglocsoljuk az egészet a 3 evőkanál olívaolajjal, majd ízlés szerint néhány gerezd héjas fokhagymát dugdosunk a húsok közé. Ettől sokkal intenzívebb lesz az egész étel illata.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu