Paradicsomos penne hamis ricottával: gyors vacsora a sütőből
Gyors, egyszerű és annyira krémes, hogy minden falat egy élmény lesz ebből az ételből.
Az utóbbi hónapokban rászoktam arra, hogy tészta helyett a gnocchit, azaz az olaszok nudliját használom bizonyos ételekhez. Ehhez persze nem állok neki minden alkalommal a tésztagyúrásnak és -szaggatásnak, hanem egyszerre dupla adagot csinálok ebből az álompuha gnocchiból, és amit nem használok fel azonnal, azt lefagyasztom. Amikor pedig szükségem van rá, csak kifőzöm, és máris kész van.
A gnocchi lelke a pirítás! Hiába van egy szuper receptünk, csak akkor lesz az igazi, ha kicsit megfuttatjuk a forró olajon. Ezt tettem én is ennél a zöldséges verziónál, és annyira jó lett, hogy az utolsó falatig elfogyott. A recept pofonegyszerű, és kevés hozzávalót igényel, így akár hétköznapokon is bátran nekiállhatsz.
Készítsük el a gnocchit az ebben a receptben leírtak szerint. A felét tegyük tálcára vagy egy nagyobb tányérra, fagyasszuk le, majd pakoljuk át egy légmentesen záródó edénybe vagy zárható zacskóba, és tegyük vissza a fagyasztóba. A másik felének forraljunk enyhén sós vizet, és 3-4 perc alatt főzzük puhára. Akkor jó, ha feljöttek a víz felszínére, és legalább 1 percig ott is főttek.
Közben az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, és miután lecsepegett, közepes hőfokon, 3-4 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a gnocchit. Szedjük egy tálba, és tegyük félre.
A maradék olajon ugyanabban a serpenyőben dinszteljük üvegesre a fokhagymát, adjuk hozzá a cukkinit, a sót, borsot és szükség szerint néhány evőkanál vizet (hogy ne égjen meg a fokhagyma), fedjük le, és 5 perc alatt pároljuk roppanósra.
Adjuk hozzá a koktélparadicsomot és a gnocchit, és pirítsuk együtt is további 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, szórjuk rá a bazsalikomot, és azonnal fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu