Poké tál rengeteg zöldséggel: így dobd fel az unalmas vacsorát hawaii módra

Poke-bowl-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készítsd el saját színes és egzotikus poké táladat, és repülj képzeletben a tengerentúli szigetre.

A poké tál vagy poke bowl Hawaii szigetéről származó tradicionális étel, amelyet előételként vagy főételként is fogyaszthatsz. A ma már nagyon divatos fogás eredetileg a halászok halmaradékokból, nyesedékekből összerakott étke volt, amely az évek alatt tovább fejlődött. A tálban készülő rizses és zöldséges fogásra a tradíciók szerint friss hal kerül feltétként. A poké a vágási technikát jelenti, amellyel a halat készítik elő a tálaláshoz. 

Nagy előnye, hogy a rizst leszámítva a legtöbb alapanyag nyersen, fűszerezve, páccal kerül a tálba, így az egyszerűsége mellett egy valódi vitaminbomba kerül az asztalodra. A hagyományos receptekben vörös húsú halakat használnak, mint a lazac vagy a tonhal, de a legtöbb étteremben ma már csirkével, marhával vagy tenger gyümölcseivel is elérhető, sőt léteznek húsmentes opciók is. Most ez utóbbiból mutatok egy receptet, amelyben ropogósra pirított tofu és krémes tahini szósz szerepel, de ha inkább a klasszikus, húsos verziót próbálnád ki, akkor ezt a receptet ajánlom.

Zöldséges poké tál

Poke-bowl

Hozzávalók 4 személyre

A tofuhoz:

  • 300 g kemény tofu
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek juharszirup vagy méz
  • 0.25 db lime leve
  • 0.5 tk gyömbérpor
  • 0.25 tk fokhagymapor
  • 0.25 tk kurkuma
  • 0.5 tk

A szószhoz:

  • 2 ek tahini paszta
  • 1 tk gyömbérpor
  • 1 ek juharszirup vagy méz
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 ek hideg víz

A poké tálhoz:

  • 1 bögre edamame (szója) bab
  • 1 bögre kukorica
  • 2 db avokádó
  • 2 db reszelt répa
  • 2 marék vegyes csíra
  • 2 tk szezámmag
  • 1 bögre jázmin- vagy más hosszú szemű rizs
  • 1 tk
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mossuk meg, és két és félszeres mennyiségű sós vízben főzzük készre.

Tofu:

A tofu és az olívaolaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat a fűszeres páchoz. Öntsük le a tofu levét, vágjuk kockákra és forgassuk bele a szójaszószos fűszerkeverékbe. Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és pirítsuk a tofukockákat addig, amíg szép aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

Daraboljuk fel a zöldségeket (amelyiket szükséges), majd készítsük el a tahini szószt: a víz kivételével alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet is (akár több is lehet a megadottnál), egész addig, amíg el nem éri a kívánt állagot.

Porciózzuk tálakba a rizst, majd kanalazzuk rá a tofut és rendezzük el az előkészített zöldségeket is. Pirított szezámmaggal megszórva fogyasszuk. Kisebb tálkákban mellé tálaljuk a tahini szószt.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük