Tejfölös, kakukkfüves gombaleves: egyszerűen készül, de isteni finom
Akkor lesz igazán finom a leves, ha érződik benne a gomba picit földes, diós zamata, amit tejföllel vagy tejszínnel lehet lágyítani.
Ezt a színes, andalúz főételt akár ebédre, akár vacsorára is elkészítheted, a család és a barátok rajongását a nap bármely szakában elnyerheted vele.
A vajpuha csirke fokhagymával és zöldségekkel párolva készül, lassú tűzön, az illatát pedig a jerez (sherry) teszi még ellenállhatatlanabbá. Utóbbi egy testes, sötétebb színű, diós aromájú ital, azonban ha éppen nincsen a polcon ilyen, száraz fehérborral is ugyanolyan isteni lesz.
A csirkemellfiléket vágjuk fel nagyobb darabokra, majd a combokkal együtt sózzuk-borsozzuk.
A fokhagymagerezdeket aprítsuk fel, vagy nyomjuk szét fokhagymanyomóval, és alaposan forgassuk bele a csirkedarabokat, majd hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
Ha azt szeretnénk, hogy a hús igazán omlós legyen, forgassuk bele egy kis lisztbe is, így ugyanis, ha pár kanál forró olajban elősütjük, kérgesíthetjük a húst, ami főzés közben megvédi a kiszáradástól.
Az elősütés után helyezzük a húsokat egy olívaolajjal vagy vajjal kikent főzőedénybe úgy, hogy azok egymást nem fedve, kényelmesen elférjenek benne.
Kezdjük el lassú tűzön pirítani a húst, közben karikázzuk fel a sárgarépákat és a vöröshagymákat, majd lazán terítsük szét a húsok tetején. Pároljuk őket együtt addig, amíg a hagyma üveges lesz.
Ha úgy látjuk, hogy kezd lekapni, pótoljuk a zsiradékot, de akár egy csésze vizet is adhatunk hozzá, elrontani nem fogja.
Amikor a hagymák és a répa illata már átjárja a konyhát, öntsük hozzá az ételhez a jerezt vagy a fehérbort, és alaposan forgassuk össze vele a húsos, hagymás keveréket.
Arra mindenképpen figyeljünk, hogy párolás közben se főjön el a leve, hiszen a fogás különlegessége magában a szaftos raguban rejlik.
Alacsony hőfokon pároljuk kb. 25 percig, majd adjuk hozzá a korábban négyfelé vágott gombafejeket. További 15 perc párolás után már tálalhatsz is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu