Csőben sült brokkoli és karfiol: hamis besamellel is fenséges

csoben-sult-brokkoli-karfiol-receptje
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a vegán étrendet követed, akkor is sütheted besamelmártásban a brokkolit és a karfiolt.

A brokkoli és a karfiol külön-külön is kiváló vitaminforrások, télen pedig különösen szükséges a raktárakat újratölteni. Ráadásul mindkét zöldség alacsony kalóriatartalmú, így ideális alapanyagok diéta esetén is.

A csőben sült zöldségek besamelmártással megbolondítva a legfinomabbak, amelyről akkor sem kell lemondanod, ha a vegán étrendet követed. 

Most már minden tejterméket könnyen pótolhatsz növényi hozzávalókkal. A vajat olívaolajra vagy margarinra cserélheted, a tejet pedig növényi italra. A mártás tetejére a vegán mozzarellát pedig akár saját magad is elkészítheted.

Csőben sült brokkoli és karfiol

csoben-sult-karfiol

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 1 fej brokkoli
  • 5 dkg margarin
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl növényi ital
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • bors
  • 10 dkg vegán sajt
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott brokkolit és a karfiolt szedjük rózsákra, mossuk meg, majd tegyük enyhén sós, forrásban lévő vízbe. Főzzük 5-7 percig, vagy amíg a zöldségek kicsit megpuhulnak. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.

Készítsük el a besamelt: egy közepes lábasban olvasszuk fel a margarint. Süssük rajta kicsit a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Lassan öntsük hozzá a növényi italt, és folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon be. Főzzük addig, amíg a mártás besűrűsödik. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval, és keverjük hozzá a reszelt vegán sajt felét.

Egy tűzálló tál aljába kanalazzunk kevés mártást, majd rakjuk bele a zöldségeket. Öntsük le a besamellel, és szórjuk meg a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben süssük 180 fokon körülbelül 30 percig, vagy amíg szép piros nem lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük