Sűrű krémleves brokkoliból és karfiolból: jól átmelegít hideg napokon
Ha a brokkoli- és a karfiolkrémlevest külön-külön is szereted, próbáld ki együtt a kettőt!
A brokkoli és a karfiol külön-külön is kiváló vitaminforrások, télen pedig különösen szükséges a raktárakat újratölteni. Ráadásul mindkét zöldség alacsony kalóriatartalmú, így ideális alapanyagok diéta esetén is.
A csőben sült zöldségek besamelmártással megbolondítva a legfinomabbak, amelyről akkor sem kell lemondanod, ha a vegán étrendet követed.
Most már minden tejterméket könnyen pótolhatsz növényi hozzávalókkal. A vajat olívaolajra vagy margarinra cserélheted, a tejet pedig növényi italra. A mártás tetejére a vegán mozzarellát pedig akár saját magad is elkészítheted.
A megmosott brokkolit és a karfiolt szedjük rózsákra, mossuk meg, majd tegyük enyhén sós, forrásban lévő vízbe. Főzzük 5-7 percig, vagy amíg a zöldségek kicsit megpuhulnak. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.
Készítsük el a besamelt: egy közepes lábasban olvasszuk fel a margarint. Süssük rajta kicsit a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Lassan öntsük hozzá a növényi italt, és folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon be. Főzzük addig, amíg a mártás besűrűsödik. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval, és keverjük hozzá a reszelt vegán sajt felét.
Egy tűzálló tál aljába kanalazzunk kevés mártást, majd rakjuk bele a zöldségeket. Öntsük le a besamellel, és szórjuk meg a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon körülbelül 30 percig, vagy amíg szép piros nem lesz.
Fotók: Getty Images