Tartalmas cukkinicsónak bulgurral: mesésen krémes a paradicsomtól
Készíts töltött cukkinit kicsit másképp: a szokásos rizs helyett használj bulgurt, és ezzel emeld többszörösére az étel rosttartalmát!
A töltött cukkini nem új keletű recept, azonban érdemes időnként újításokkal is kísérletezni, hiszen kellemes meglepetések érhetnek. Ha fontosnak tartod a megfelelő rostbevitelt, akkor ezt a receptet neked találták ki: a cukkinicsónak ugyanis bulgurral készül, amely a barna rizshez képest kétszer több rostot tartalmaz.
Az ízesítés sem hétköznapi, hiszen a paradicsom mellett egy különleges, mexikói fűszerkeverék teszi emlékezetessé az ételt. Ennek legfőbb elemei a paprika, a chili, a kömény, a lime és a friss koriander. Utóbbit nagyobb szupermarketekben, ázsiai fűszereket áruló boltokban vagy egyes piacokon szerezheted be.
Cukkinicsónak bulgurral
Hozzávalók 4 személyre
- 4 közepes db cukkini
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 ek paradicsompüré
- 0.5 tk őrölt kömény
- 0.5 tk szárított bazsalikom
- 0.5 tk szárított oregánó
- 1 tk paprika
- 1 csipet szárított chilipehely
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 200 g bulgur
- 400 ml zöldségalaplé vagy víz
- 0.5 db vörösbabkonzerv (kb. 200 g)
- 1 kicsi kukoricakonzerv (140 g)
- 0.5 db lime leve
- 1 csokor friss koriander apróra vágva
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, hosszában vágjuk félbe, majd egy kanállal kaparjuk ki a puha belsejét, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A kikapart részeket daraboljuk apróra, és tegyük félre.
A olajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, kissé pirítsuk le, majd adjuk hozzá a szárított fűszereket is: a köményt, bazsalikomot, oregánót, paprikát és chilipelyhet, majd sózzuk, borsozzuk.
Folyó víznél öblítsük le a bulgurt, a cukkini kikapart belével együtt adjuk a fűszeres keverékhez, öntsük fel az alaplével, és alacsony hőfokon, fedő alatt, 15 perc alatt főzzük puhára. Időnként keverjük át, hogy ne ragadjon le az alja.
Ha elkészült, keverjük hozzá a leszűrt babot, a kukoricát, a lime-levet és a koriandert, és töltsük a kikapart cukkinikbe. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, vagy amíg a cukkini roppanósra (nem túl puhára) sül.
Tetszés szerint friss paradicsommal és korianderrel díszítsük.
-
2024-04-25 07:32:01
-
2024-04-06 11:08:01
-
2024-04-04 08:32:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!