
Tartalmas cukkinicsónak bulgurral: mesésen krémes a paradicsomtól

Készíts töltött cukkinit kicsit másképp: a szokásos rizs helyett használj bulgurt, és ezzel emeld többszörösére az étel rosttartalmát!
A töltött cukkini nem új keletű recept, azonban érdemes időnként újításokkal is kísérletezni, hiszen kellemes meglepetések érhetnek. Ha fontosnak tartod a megfelelő rostbevitelt, akkor ezt a receptet neked találták ki: a cukkinicsónak ugyanis bulgurral készül, amely a barna rizshez képest kétszer több rostot tartalmaz.
Az ízesítés sem hétköznapi, hiszen a paradicsom mellett egy különleges, mexikói fűszerkeverék teszi emlékezetessé az ételt. Ennek legfőbb elemei a paprika, a chili, a kömény, a lime és a friss koriander. Utóbbit nagyobb szupermarketekben, ázsiai fűszereket áruló boltokban vagy egyes piacokon szerezheted be.
-
2023-09-29 07:32:01
-
2023-09-19 08:52:01
-
2023-09-17 07:52:02
Cukkinicsónak bulgurral

Hozzávalók 4 személyre
- 4 közepes db cukkini
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 ek paradicsompüré
- 0.5 tk őrölt kömény
- 0.5 tk szárított bazsalikom
- 0.5 tk szárított oregánó
- 1 tk paprika
- 1 csipet szárított chilipehely
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 200 g bulgur
- 400 ml zöldségalaplé vagy víz
- 0.5 db vörösbabkonzerv (kb. 200 g)
- 1 kicsi kukoricakonzerv (140 g)
- 0.5 db lime leve
- 1 csokor friss koriander apróra vágva
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, hosszában vágjuk félbe, majd egy kanállal kaparjuk ki a puha belsejét, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A kikapart részeket daraboljuk apróra, és tegyük félre.
A olajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, kissé pirítsuk le, majd adjuk hozzá a szárított fűszereket is: a köményt, bazsalikomot, oregánót, paprikát és chilipelyhet, majd sózzuk, borsozzuk.
Folyó víznél öblítsük le a bulgurt, a cukkini kikapart belével együtt adjuk a fűszeres keverékhez, öntsük fel az alaplével, és alacsony hőfokon, fedő alatt, 15 perc alatt főzzük puhára. Időnként keverjük át, hogy ne ragadjon le az alja.
Ha elkészült, keverjük hozzá a leszűrt babot, a kukoricát, a lime-levet és a koriandert, és töltsük a kikapart cukkinikbe. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, vagy amíg a cukkini roppanósra (nem túl puhára) sül.
Tetszés szerint friss paradicsommal és korianderrel díszítsük.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!