Tartalmas cukkinicsónak bulgurral: mesésen krémes a paradicsomtól

Cukkinicsonak-bulgurral-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts töltött cukkinit kicsit másképp: a szokásos rizs helyett használj bulgurt, és ezzel emeld többszörösére az étel rosttartalmát!

A töltött cukkini nem új keletű recept, azonban érdemes időnként újításokkal is kísérletezni, hiszen kellemes meglepetések érhetnek. Ha fontosnak tartod a megfelelő rostbevitelt, akkor ezt a receptet neked találták ki: a cukkinicsónak ugyanis bulgurral készül, amely a barna rizshez képest kétszer több rostot tartalmaz.

Az ízesítés sem hétköznapi, hiszen a paradicsom mellett egy különleges, mexikói fűszerkeverék teszi emlékezetessé az ételt. Ennek legfőbb elemei a paprika, a chili, a kömény, a lime és a friss koriander. Utóbbit nagyobb szupermarketekben, ázsiai fűszereket áruló boltokban vagy egyes piacokon szerezheted be.

Cukkinicsónak bulgurral

Cukkinicsonak-bulgurral

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 közepes db cukkini
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 ek paradicsompüré
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 0.5 tk szárított bazsalikom
  • 0.5 tk szárított oregánó
  • 1 tk paprika
  • 1 csipet szárított chilipehely
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 200 g bulgur
  • 400 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 0.5 db vörösbabkonzerv (kb. 200 g)
  • 1 kicsi kukoricakonzerv (140 g)
  • 0.5 db lime leve
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg, hosszában vágjuk félbe, majd egy kanállal kaparjuk ki a puha belsejét, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A kikapart részeket daraboljuk apróra, és tegyük félre.

A olajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, kissé pirítsuk le, majd adjuk hozzá a szárított fűszereket is: a köményt, bazsalikomot, oregánót, paprikát és chilipelyhet, majd sózzuk, borsozzuk.

Folyó víznél öblítsük le a bulgurt, a cukkini kikapart belével együtt adjuk a fűszeres keverékhez, öntsük fel az alaplével, és alacsony hőfokon, fedő alatt, 15 perc alatt főzzük puhára. Időnként keverjük át, hogy ne ragadjon le az alja.

Ha elkészült, keverjük hozzá a leszűrt babot, a kukoricát, a lime-levet és a koriandert, és töltsük a kikapart cukkinikbe. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, vagy amíg a cukkini roppanósra (nem túl puhára) sül.

Tetszés szerint friss paradicsommal és korianderrel díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük