Tápláló saláta édesburgonyával: tahinis öntet hozza össze az ízeket

3
Nyomtatás
Teli-salata-edesburgonyaval-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az édesburgonyás saláta rengeteg egészséges rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, a tahinis öntetnek köszönhetően pedig egy igazi ízbomba!

Ha egy ütős téli salátát készítenél, akkor ennél a rostban gazdag édesburgonyás összeállításnál kevés jobb opciót találsz. Az aranybarnára pirult édesburgonya mellé krémes avokádó és sok bébispenót is kerül, így egészséges zsírokban, vitaminokban és antioxidánsokban sem lesz hiány.

A felsorolt hozzávalókat különleges tahinis öntet egészíti ki: ebbe a tahini mellé többek között citromlé, pirított szezámolaj, fokhagyma és juharszirup kerül, együtt pedig egy gazdag ízvilágú, selymes dresszinget eredményeznek.

Édesburgonyás saláta

Teli-salata-edesburgonyaval

Hozzávalók 4 személyre

A salátához:

  • 2 nagy édesburgonya
  • 1 ek. olívaolaj
  • 0.5 tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 150 g bébispenót
  • 50 g rukkola
  • 2 nagy feldarabolt avokádó
  • 0.5 közepes kígyóuborka feldarabolva
  • 2 ek. pirított szezámmag

Az öntethez:

  • 75 ml tahini
  • 2 ek. friss citromlé
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. juharszirup
  • 2 tk. pirított szezámolaj
  • 1 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 0.25 tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 3 ek. víz
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát mossuk meg, hámozzuk meg, és vágjuk közepes kockákra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk rá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és alaposan forgassuk össze. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

Közben a saláta többi hozzávalóját készítsük elő, és tegyük salátástálba.

Az öntet hozzávalóit mérjük tálkába, és keverjük össze. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.

Ha az édesburgonya kissé kihűlt, adjuk a salátához. Az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt kanalazzuk rá.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon