Gyömbérrel pácolt tempeh rizstésztával: pikáns, ázsiai ebéd
A tempeh a tofuhoz hasonlóan sokféle módon elkészíthető: ebben a receptben egy pikáns gyömbéres pácban sül aranybarnára.
A tempeh a tofuhoz hasonlóan egy szójakészítmény, amelynek nagyon magas a fehérjetartalma, és tökéletesen alkalmazható húspótlóként. Mivel a tofuval ellentétben fermentálással készül, karakteresebb az íze, és a textúrájuk is különbözik. Ha többet is megtudnál a tempehről és a felhasználási módjairól, akkor itt olvashatsz róla részletesebben.
Ebben a receptben a tempeh egy pikáns, gyömbérrel, fokhagymával és szójaszósszal készülő marinádot kap, amelyben legalább 1 órát kell pihennie, hogy jól átjárják az aromák. Ha azonban teheted, hagyd pácolódni akár egy egész éjszakán át, mert úgy sokkal intenzívebb lesz az íze kisütés után.
Gyömbéres tempeh
Hozzávalók 4 személyre
A páchoz:
- 300 g tempeh csíkokra vágva
- 2 ek gyömbér lereszelve
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek szezám- vagy más növényi olaj + kevés a sütéshez
- 1 ek lime-lé
- 1 ek juharszirup (vagy más folyékony édesítő)
Az összeállításhoz:
- 300 g rizstészta
- 100 g bébispenót vagy más salátaféle
- 4 szál zöldhagyma felkarikázva
- 2 ek kesudió vagy szezámmag a tálaláshoz
- 1 adag tahiniszósz a leírás szerint
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a pác hozzávalóit, majd adjuk hozzá a tempehcsíkokat, és alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol átjárják a fűszerek. Fóliázzuk le, és legalább 1 órára (de a legjobb, ha egész éjszakára) tegyük hűtőbe.
Közben készítsük el a tahinis öntetet az itt szereplő hozzávalókból, és tegyük félre.
Főzzük ki a rizstésztát a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le, majd azt is tegyük félre.
Közben egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, és közepes hőfokon minden oldalán süssük benne aranybarnára a tempeht. Szedjük tányérra, és a rizstésztával, a zöldségekkel és tahiniöntettel fogyasszuk.
-
2024-04-27 11:08:02
-
2024-03-07 09:36:01
-
2024-03-02 08:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!