Gyömbérrel pácolt tempeh rizstésztával: pikáns, ázsiai ebéd

Gyomberes-tempeh-rizstesztaval-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tempeh a tofuhoz hasonlóan sokféle módon elkészíthető: ebben a receptben egy pikáns gyömbéres pácban sül aranybarnára.

A tempeh a tofuhoz hasonlóan egy szójakészítmény, amelynek nagyon magas a fehérjetartalma, és tökéletesen alkalmazható húspótlóként. Mivel a tofuval ellentétben fermentálással készül, karakteresebb az íze, és a textúrájuk is különbözik. Ha többet is megtudnál a tempehről és a felhasználási módjairól, akkor itt olvashatsz róla részletesebben.

Ebben a receptben a tempeh egy pikáns, gyömbérrel, fokhagymával és szójaszósszal készülő marinádot kap, amelyben legalább 1 órát kell pihennie, hogy jól átjárják az aromák. Ha azonban teheted, hagyd pácolódni akár egy egész éjszakán át, mert úgy sokkal intenzívebb lesz az íze kisütés után.

Gyömbéres tempeh

Gyomberes-tempeh-rizstesztaval

Hozzávalók 4 személyre

A páchoz:

  • 300 g tempeh csíkokra vágva
  • 2 ek gyömbér lereszelve
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek szezám- vagy más növényi olaj + kevés a sütéshez
  • 1 ek lime-lé
  • 1 ek juharszirup (vagy más folyékony édesítő)

Az összeállításhoz:

  • 300 g rizstészta
  • 100 g bébispenót vagy más salátaféle
  • 4 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 2 ek kesudió vagy szezámmag a tálaláshoz
  • 1 adag tahiniszósz a leírás szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a pác hozzávalóit, majd adjuk hozzá a tempehcsíkokat, és alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol átjárják a fűszerek. Fóliázzuk le, és legalább 1 órára (de a legjobb, ha egész éjszakára) tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a tahinis öntetet az itt szereplő hozzávalókból, és tegyük félre.

Főzzük ki a rizstésztát a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le, majd azt is tegyük félre.

Közben egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, és közepes hőfokon minden oldalán süssük benne aranybarnára a tempeht. Szedjük tányérra, és a rizstésztával, a zöldségekkel és tahiniöntettel fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük