Házi, kézzel nyújtott rétestészta: édes és sós töltelékkel is finom
A vékonyra húzott rétes bő töltelékkel igazán finom, érdemes megtanulni a nagyi bevált receptjét, mert a házi tészta sokkal jobb, mint a bolti!
Azt szokták mondani, rétest készíteni igazi művészet. A legnehezebb része a tészta összeállítása, ám egy kis gyakorlással könnyedén elsajátítható a tudomány. Persze, ha tartasz tőle, akkor bolti réteslapból is elkészítheted a finom desszertet.
A rétes hagyományosan édes töltelékkel készül, de sóssal is érdemes kipróbálni, jól áll neki a gombás vagy spenótos. Az édes variációk közül az almával gazdagított az egyik legcsodálatosabb, illatos és nagyon finom. A receptben dió kerül az alma mellé, helyette azonban mák is használható.
A tészta hozzávalóit alaposan dagasszuk ki, majd tegyük egy tiszta, olajjal kikent tálba, takarjuk le konyharuhával és 1 órát pihentessük.
Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: a megtisztított almát kockázzuk fel vagy reszeljük le. Eztán keverjük egybe az almát a cukorral, fahéjjal, dióval, mazsolával és a reszelt citrom héjával és levével.
Vegyünk elő egy tiszta asztalterítőt, borítsuk az asztalra, majd szórjunk rá kevés lisztet. A pihent tésztát tegyük a liszttel szórt konyharuhára, és sodrófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Kézzel is megpróbálhatjuk kihúzni a tésztát. Ezután tegyük rá az almás tölteléket, és az asztalterítő segítségével tekerjük fel a tésztát.
A rétest helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg egy kevés olajjal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük szép aranybarnára (körülbelül: 20-30 perc alatt).
Az elkészült rétest porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu