Álomfinom almás rétes: osztrák recept szerint

18
Nyomtatás
almas-retes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A ropogós tésztájú házi rétes illatos almás töltelékkel készül. Csábító desszert, amelynek senki nem tud ellenállni.

Azt szokták mondani, rétest készíteni igazi művészet. A legnehezebb része a tészta összeállítása, ám egy kis gyakorlással könnyedén elsajátítható a tudomány. Persze, ha tartasz tőle, akkor bolti réteslapból is elkészítheted a finom desszertet.

Mi kerüljön a tésztába?

A rétes hagyományosan édes töltelékkel készül, de sóssal is érdemes kipróbálni, jól áll neki a gombás vagy spenótos. Az édes variációk közül az almával gazdagított az egyik legcsodálatosabb, illatos és nagyon finom. A receptben dió kerül az alma mellé, helyette azonban mák is használható.

Osztrák házi almás rétes

Osztrák almás rétes ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 160 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál citromlé
  • 100 ml langyos víz

Töltelék:

  • 10 darab alma
  • 30 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 15 dkg darált dió
  • 1 marék mazsola (opcionális)
  • 1 darab citrom héja és leve
  • porcukor a szóráshoz szükség szerint
Recept idők

A tészta hozzávalóit alaposan dagasszuk ki, majd tegyük egy tiszta, olajjal kikent tálba, takarjuk le konyharuhával és 1 órát pihentessük.

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: a megtisztított almát kockázzuk fel vagy reszeljük le. Eztán keverjük egybe az almát a cukorral, fahéjjal, dióval, mazsolával és a reszelt citrom héjával és levével.

Vegyünk elő egy tiszta asztalterítőt, borítsuk az asztalra, majd szórjunk rá kevés lisztet. A pihent tésztát tegyük a liszttel szórt konyharuhára, és sodrófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Kézzel is megpróbálhatjuk kihúzni a tésztát. Ezután tegyük rá az almás tölteléket, és az asztalterítő segítségével tekerjük fel a tésztát.

A rétest helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg egy kevés olajjal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük szép aranybarnára (körülbelül: 20-30 perc alatt).

Az elkészült rétest porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon