Laktató pásztorpite darált bárányhússal: a tökéletes húsvéti ebéd

pásztorpite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően laktató, nagyon gazdag és összetett ízű ez a pásztorpite, a szaftos ragu jól kiegészíti a krémes krumplipürét.

Ha a húsvéti hidegtál mellett valami főétellel is kedveskednél a családnak, teszteld le ezt a pársztorpitét, amelyet a hagyományos recept szerint, bárányhússal érdemes elkészíteni.

A sűrű, ízekben gazdag raguba rengeteg zöldség és zöldfűszer kerül, de a paradicsompürét és a vörösbort sem érdemes kihagyni belőle, utóbbi ad hozzá egy kis pluszt, nagyon jól passzol a bárányhúshoz – és a kész fogás mellé is.

Ha van otthon maradék krumplipüréd, ebben az ételben újjászületik, és nem is lesz vele sok munkád. A sűrű raguval összesütve, sajttal megkoronázva egészen más fogás lesz belőle.

Pásztorpite bárányhússal

pásztorpite2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db répa
  • 2 szál szárzeller
  • 500 g darált bárányhús
  • 2 ek liszt
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • ízlés szerint só, bors
  • 250 ml alaplé
  • 80 ml vörösbor
  • 0.25 tk pirospaprika
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 0.5 tk rozmaring
  • 160 g zöldborsó (mirelit)
  • 1 ek petrezselyem (friss)
  • 1 kg krumplipüré
  • 100 g cheddar sajt (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

Ha nincs maradék krumplipürénk, készítsük el e szerint a recept szerint.

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat és a répát pucoljuk meg, a szárzellert mossuk meg. A vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A répát vágjuk hosszában félbe, majd a zellerrel együtt vágjuk vékony szeletekre.

Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a húst, sózzuk, borsozzuk, pirítsuk addig, míg barna színe nem lesz. Adjuk hozzá az összevágott zöldségeket, dinszteljük addig, míg puhák nem lesznek. 

Szórjuk rá a lisztet, majd 2 perc után keverjük bele a sűrített paradicsomot is. 1 perc után öntsük fel a vörösborral, majd várjunk, míg feloldja az esetlegesen leragadt pörzsanyagot. Közben adjuk hozzá a pirospaprikát, a kakukkfüvet és a rozmaringot. 

Keverjük bele az alaplevet és a zöldborsót, 4-5 percig főzzük. Az utolsó 1 percben a friss petrezselymeet is adjuk hozzá.

Az egész ragut kanalazzuk át egy 18x28 centis tepsibe. Várjunk, míg hűl.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A krumplipürét kanalazzuk rá a kihűlt ragura, oszlassuk el rajta. Szórjuk meg a reszelt sajttal.

Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt megpirul a tetején.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük