Laktató pásztorpite darált bárányhússal: a tökéletes húsvéti ebéd
Elképesztően laktató, nagyon gazdag és összetett ízű ez a pásztorpite, a szaftos ragu jól kiegészíti a krémes krumplipürét.
Ha a húsvéti hidegtál mellett valami főétellel is kedveskednél a családnak, teszteld le ezt a pársztorpitét, amelyet a hagyományos recept szerint, bárányhússal érdemes elkészíteni.
A sűrű, ízekben gazdag raguba rengeteg zöldség és zöldfűszer kerül, de a paradicsompürét és a vörösbort sem érdemes kihagyni belőle, utóbbi ad hozzá egy kis pluszt, nagyon jól passzol a bárányhúshoz – és a kész fogás mellé is.
Ha van otthon maradék krumplipüréd, ebben az ételben újjászületik, és nem is lesz vele sok munkád. A sűrű raguval összesütve, sajttal megkoronázva egészen más fogás lesz belőle.
Pásztorpite bárányhússal
Hozzávalók 6 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db répa
- 2 szál szárzeller
- 500 g darált bárányhús
- 2 ek liszt
- 2 ek sűrített paradicsom
- ízlés szerint só, bors
- 250 ml alaplé
- 80 ml vörösbor
- 0.25 tk pirospaprika
- 0.5 tk kakukkfű
- 0.5 tk rozmaring
- 160 g zöldborsó (mirelit)
- 1 ek petrezselyem (friss)
- 1 kg krumplipüré
- 100 g cheddar sajt (reszelt)
Elkészítés:
Ha nincs maradék krumplipürénk, készítsük el e szerint a recept szerint.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat és a répát pucoljuk meg, a szárzellert mossuk meg. A vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A répát vágjuk hosszában félbe, majd a zellerrel együtt vágjuk vékony szeletekre.
Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a húst, sózzuk, borsozzuk, pirítsuk addig, míg barna színe nem lesz. Adjuk hozzá az összevágott zöldségeket, dinszteljük addig, míg puhák nem lesznek.
Szórjuk rá a lisztet, majd 2 perc után keverjük bele a sűrített paradicsomot is. 1 perc után öntsük fel a vörösborral, majd várjunk, míg feloldja az esetlegesen leragadt pörzsanyagot. Közben adjuk hozzá a pirospaprikát, a kakukkfüvet és a rozmaringot.
Keverjük bele az alaplevet és a zöldborsót, 4-5 percig főzzük. Az utolsó 1 percben a friss petrezselymeet is adjuk hozzá.
Az egész ragut kanalazzuk át egy 18x28 centis tepsibe. Várjunk, míg hűl.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A krumplipürét kanalazzuk rá a kihűlt ragura, oszlassuk el rajta. Szórjuk meg a reszelt sajttal.
Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt megpirul a tetején.
-
2024-03-31 09:28:02
-
2022-01-05 10:32:01
-
2019-06-02 09:35:00
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!