Gyors uborkasaláta pár hozzávalóból: pikáns savanyúság egyszerűen
Ez a pikáns és fűszeres koreai uborkasaláta egyenesen a távoli Ázsiába repít: frissítő és különleges saláta, köret, de akár előétel is lehet belőle.
Ebben a receptben az uborka kissé zúzott formában kerül az ételbe, és egy édes-savanyú-sós-fűszeres szósz ízesíti. Erre vonatkozik az oi muchim elnevezés is, amelyben az oi uborkát, a muchim pedig vegyes fűszerezést jelent. Ez a saláta annyira elterjedt Koreában, hogy minden családnak megvan a maga saját fűszer-összeállítása.
Az egyik jellegzetes és kihagyhatatlan összetevő a gochugaru, azaz a speciális koreai chilipaprika, amelyet megszárítanak, és pehely formájúra zúznak. Édes, intenzív, mérsékelten csípős aromája semmihez sem fogható ízt ad a vele készülő ételnek. A másik pedig a szintén chiliből készülő paszta, a gochujang, amelynek szintén a kevésbé csípős koreai piros chili az alapja.
Fontos, hogy az uborkából a lehető legtöbb nedvességet kinyomkodd, ezáltal nem lesz vizes a saláta, és több fűszert is magába tud szívni a zöldség.
Pikáns koreai uborkasaláta
Hozzávalók 4 személyre
A salátához:
- 700 g uborka (kígyó vagy kovászolni való)
- 1 tk só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál zöldhagyma
- 1 ek pirított szezámmag
Az öntethez:
- 2 ek gochujang (koreai piros chilipaszta)
- 0.5 ek gochugaru (koreai piros chilipehely)
- 1.5 ek szezámolaj
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek rizsecet
- 2 tk agávé, juharszirup vagy cukor
- 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
Elkészítés:
Mossuk meg, vágjuk le a csücskeit, és zúzzuk össze az uborkát: vágjuk félbe hosszanti irányban, vágással felfelé helyezzük csúszásmentes felületre, és a tenyerünket egy széles pengéjű késen tartva nyomjuk erősen, hasonlóan ahhoz, mint amikor fokhagymát zúzunk.
Ha az uborka a nyomás alatt szétrepedt, tördeljük további tetszőleges darabokra. Helyezzük egy szűrőbe, sózzuk le 1 teáskanálnyi sóval, és helyezzünk rá nehezéket (súlyosabb edényt vagy fagyasztott zöldséget), így több folyadék tud majd távozni az uborkából.
Daraboljuk fel a hagymát és a zöldhagymát, és készítsük el az öntetet: egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót.
A pihentetés után az uborkát kézzel is nyomkodjuk meg, amíg már nem csöpög belőle folyadék, és keverjük össze az öntettel, illetve a feldarabolt hagymákkal.
Fogyasztás előtt tároljuk hűtőben, és szórjuk meg szezámmaggal.
-
2024-04-27 11:08:02
-
2024-03-07 09:36:01
-
2024-03-02 08:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!