
Gyors uborkasaláta pár hozzávalóból: pikáns savanyúság egyszerűen

Ez a pikáns és fűszeres koreai uborkasaláta egyenesen a távoli Ázsiába repít: frissítő és különleges saláta, köret, de akár előétel is lehet belőle.
Ebben a receptben az uborka kissé zúzott formában kerül az ételbe, és egy édes-savanyú-sós-fűszeres szósz ízesíti. Erre vonatkozik az oi muchim elnevezés is, amelyben az oi uborkát, a muchim pedig vegyes fűszerezést jelent. Ez a saláta annyira elterjedt Koreában, hogy minden családnak megvan a maga saját fűszer-összeállítása.
Az egyik jellegzetes és kihagyhatatlan összetevő a gochugaru, azaz a speciális koreai chilipaprika, amelyet megszárítanak, és pehely formájúra zúznak. Édes, intenzív, mérsékelten csípős aromája semmihez sem fogható ízt ad a vele készülő ételnek. A másik pedig a szintén chiliből készülő paszta, a gochujang, amelynek szintén a kevésbé csípős koreai piros chili az alapja.
Fontos, hogy az uborkából a lehető legtöbb nedvességet kinyomkodd, ezáltal nem lesz vizes a saláta, és több fűszert is magába tud szívni a zöldség.
-
2023-09-09 18:24:55
-
2023-08-16 09:36:02
-
2023-08-13 07:52:01
Pikáns koreai uborkasaláta

Hozzávalók 4 személyre
A salátához:
- 700 g uborka (kígyó vagy kovászolni való)
- 1 tk só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál zöldhagyma
- 1 ek pirított szezámmag
Az öntethez:
- 2 ek gochujang (koreai piros chilipaszta)
- 0.5 ek gochugaru (koreai piros chilipehely)
- 1.5 ek szezámolaj
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek rizsecet
- 2 tk agávé, juharszirup vagy cukor
- 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
Elkészítés:
Mossuk meg, vágjuk le a csücskeit, és zúzzuk össze az uborkát: vágjuk félbe hosszanti irányban, vágással felfelé helyezzük csúszásmentes felületre, és a tenyerünket egy széles pengéjű késen tartva nyomjuk erősen, hasonlóan ahhoz, mint amikor fokhagymát zúzunk.
Ha az uborka a nyomás alatt szétrepedt, tördeljük további tetszőleges darabokra. Helyezzük egy szűrőbe, sózzuk le 1 teáskanálnyi sóval, és helyezzünk rá nehezéket (súlyosabb edényt vagy fagyasztott zöldséget), így több folyadék tud majd távozni az uborkából.
Daraboljuk fel a hagymát és a zöldhagymát, és készítsük el az öntetet: egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót.
A pihentetés után az uborkát kézzel is nyomkodjuk meg, amíg már nem csöpög belőle folyadék, és keverjük össze az öntettel, illetve a feldarabolt hagymákkal.
Fogyasztás előtt tároljuk hűtőben, és szórjuk meg szezámmaggal.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!