Gyors uborkasaláta pár hozzávalóból: pikáns savanyúság egyszerűen

Koreai uborkasalata oi muchim c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a pikáns és fűszeres koreai uborkasaláta egyenesen a távoli Ázsiába repít: frissítő és különleges saláta, köret, de akár előétel is lehet belőle.

Ebben a receptben az uborka kissé zúzott formában kerül az ételbe, és egy édes-savanyú-sós-fűszeres szósz ízesíti. Erre vonatkozik az oi muchim elnevezés is, amelyben az oi uborkát, a muchim pedig vegyes fűszerezést jelent. Ez a saláta annyira elterjedt Koreában, hogy minden családnak megvan a maga saját fűszer-összeállítása.

Az egyik jellegzetes és kihagyhatatlan összetevő a gochugaru, azaz a speciális koreai chilipaprika, amelyet megszárítanak, és pehely formájúra zúznak. Édes, intenzív, mérsékelten csípős aromája semmihez sem fogható ízt ad a vele készülő ételnek. A másik pedig a szintén chiliből készülő paszta, a gochujang, amelynek szintén a kevésbé csípős koreai piros chili az alapja.

Fontos, hogy az uborkából a lehető legtöbb nedvességet kinyomkodd, ezáltal nem lesz vizes a saláta, és több fűszert is magába tud szívni a zöldség.

Pikáns koreai uborkasaláta

Koreai uborkasalata oi muchim 1

Hozzávalók 4 személyre

A salátához:

  • 700 g uborka (kígyó vagy kovászolni való)
  • 1 tk
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1 ek pirított szezámmag

Az öntethez:

  • 2 ek gochujang (koreai piros chilipaszta)
  • 0.5 ek gochugaru (koreai piros chilipehely)
  • 1.5 ek szezámolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 2 tk agávé, juharszirup vagy cukor
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg, vágjuk le a csücskeit, és zúzzuk össze az uborkát: vágjuk félbe hosszanti irányban, vágással felfelé helyezzük csúszásmentes felületre, és a tenyerünket egy széles pengéjű késen tartva nyomjuk erősen, hasonlóan ahhoz, mint amikor fokhagymát zúzunk. 

Ha az uborka a nyomás alatt szétrepedt, tördeljük további tetszőleges darabokra. Helyezzük egy szűrőbe, sózzuk le 1 teáskanálnyi sóval, és helyezzünk rá nehezéket (súlyosabb edényt vagy fagyasztott zöldséget), így több folyadék tud majd távozni az uborkából.

Daraboljuk fel a hagymát és a zöldhagymát, és készítsük el az öntetet: egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót.

A pihentetés után az uborkát kézzel is nyomkodjuk meg, amíg már nem csöpög belőle folyadék, és keverjük össze az öntettel, illetve a feldarabolt hagymákkal. 

Fogyasztás előtt tároljuk hűtőben, és szórjuk meg szezámmaggal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük