Ízletes, selymes póréhagyma-krémleves: pofonegyszerű receptet mutatunk

porehagyma.kremleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A póréhagyma-krémleves egy igazán bársonyos étel, amely valódi érzékiségét a hozzáadott tejszínnek köszönheti.

A krémlevesek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy télen és nyáron is szezonjuk van, hiszen az adott évszakra jellemző zöldségekből és gyümölcsökből mindig lehet alkotni valami újat.

A póréhagyma édeskés ízéhez ezúttal sárgarépát, zellert, vajat, krumplit, fehérbort, babért, csirkealaplevet és tejszínt is adunk, hogy ebből az ízzuhatagból egy újabb, harmonikus étel születhessen.

Tipp

Ehhez a krémleveshez remekül passzol egy szelet pirítós vagy némi saláta is akár, amit fő- és előételként is kínálhatsz. 

Selymes póréhagyma-krémleves

porehagyma-kremleves

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 8 db póréhagyma
  • 1 db vöröshagyma (közepes)
  • 1 darab sárgarépa (nagy)
  • 2 szál szárzeller
  • 8 ek sózatlan vaj
  • 1 tk
  • 0.5 tk őrölt bors
  • 200 g burgonya
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 360 ml csirkealaplé
  • 360 ml víz
  • 1 db babérlevél
  • 45 g friss petrezselyem
  • 30 g liszt
  • 110 ml tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymákat alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Szeleteljük fel kisebb karikákra. A répával és a zellerrel is tegyünk így, a vöröshagymát pedig aprítsuk fel.

Egy közepes méretű lábosba tegyünk 4 evőkanál vajat, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.

Utána adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, a sót és a borsot, majd kezdjük el párolni. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.

A krumplikat hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra, majd adjuk hozzá a zöldséges keverékhez. 

Ezután öntsük hozzá a fehérbort, a csirkealaplevet, a vizet, adjuk hozzá a babért is. Forraljuk össze őket, majd mérsékelt lángon pároljuk tovább a zöldséges keveréket, amíg minden megpuhul. Ez kb. 15 perc.

Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és fedő nélkül főzzük további 5 percig. Utána vegyük ki belőle a babérlevelet, és forraljuk fel a levest.

Amíg a leves fő, egy közepes serpenyőben olvasszuk fel a másik 4 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett, 3-5 perc alatt pirítsuk meg. 

Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá 240 ml alaplevet a már fővő levesből. Alaposan keverjük össze, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az egészet öntsük hozzá a leveshez.

Végezetül turmixoljuk le a levest, majd melegítsük fel újból, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A tejszínnel kétféleképpen is díszíthetünk. Az egyik módszer, hogy egy közepes tálban elektromos habverővel felverjük, és tálaláskor egy-egy teás- vagy evőkanálnyi mennyiséggel díszítjük. A másik, hogy felverés nélkül, szintén egy-egy teás- vagy evőkanálnyit rácsorgatunk a levesre.

Ezenkívül még pár karika póréhagymával is megszórhatjuk.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük