Ízletes, selymes póréhagyma-krémleves: pofonegyszerű receptet mutatunk
A póréhagyma-krémleves egy igazán bársonyos étel, amely valódi érzékiségét a hozzáadott tejszínnek köszönheti.
A krémlevesek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy télen és nyáron is szezonjuk van, hiszen az adott évszakra jellemző zöldségekből és gyümölcsökből mindig lehet alkotni valami újat.
A póréhagyma édeskés ízéhez ezúttal sárgarépát, zellert, vajat, krumplit, fehérbort, babért, csirkealaplevet és tejszínt is adunk, hogy ebből az ízzuhatagból egy újabb, harmonikus étel születhessen.
Tipp
Ehhez a krémleveshez remekül passzol egy szelet pirítós vagy némi saláta is akár, amit fő- és előételként is kínálhatsz.
Selymes póréhagyma-krémleves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 8 db póréhagyma
- 1 db vöröshagyma (közepes)
- 1 darab sárgarépa (nagy)
- 2 szál szárzeller
- 8 ek sózatlan vaj
- 1 tk só
- 0.5 tk őrölt bors
- 200 g burgonya
- 120 ml száraz fehérbor
- 360 ml csirkealaplé
- 360 ml víz
- 1 db babérlevél
- 45 g friss petrezselyem
- 30 g liszt
- 110 ml tejszín
Elkészítés:
A póréhagymákat alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Szeleteljük fel kisebb karikákra. A répával és a zellerrel is tegyünk így, a vöröshagymát pedig aprítsuk fel.
Egy közepes méretű lábosba tegyünk 4 evőkanál vajat, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.
Utána adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, a sót és a borsot, majd kezdjük el párolni. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
A krumplikat hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra, majd adjuk hozzá a zöldséges keverékhez.
Ezután öntsük hozzá a fehérbort, a csirkealaplevet, a vizet, adjuk hozzá a babért is. Forraljuk össze őket, majd mérsékelt lángon pároljuk tovább a zöldséges keveréket, amíg minden megpuhul. Ez kb. 15 perc.
Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és fedő nélkül főzzük további 5 percig. Utána vegyük ki belőle a babérlevelet, és forraljuk fel a levest.
Amíg a leves fő, egy közepes serpenyőben olvasszuk fel a másik 4 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett, 3-5 perc alatt pirítsuk meg.
Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá 240 ml alaplevet a már fővő levesből. Alaposan keverjük össze, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az egészet öntsük hozzá a leveshez.
Végezetül turmixoljuk le a levest, majd melegítsük fel újból, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tejszínnel kétféleképpen is díszíthetünk. Az egyik módszer, hogy egy közepes tálban elektromos habverővel felverjük, és tálaláskor egy-egy teás- vagy evőkanálnyi mennyiséggel díszítjük. A másik, hogy felverés nélkül, szintén egy-egy teás- vagy evőkanálnyit rácsorgatunk a levesre.
Ezenkívül még pár karika póréhagymával is megszórhatjuk.
-
2024-04-26 08:32:02
-
2024-04-17 08:32:02
-
2024-04-14 11:08:01
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!