Ropogós, aranybarna morzsában sült skót tojás: egyszerű az elkészítése

3
Nyomtatás
skottojas2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fűszeres darált hús és aranybarna morzsa borítja a főtt tojást, így nemcsak finom, de mutatós is lesz. Ráadásul melegen és hidegen is isteni a skót tojás!

A skót tojás amilyen mutatós, annyira egyszerűen készül, nem nagy ördöngösség az összeállítása, és a sütése is pillanatok alatt megvan. Ha igazán látványosra készítenéd, a tojást, ami a közepére kerül, ne főzd teljesen keményre, akkor az igazi, ha picit folyós.

Darált húsból bármilyet használhatsz, lehet az sertés, marha vagy pulyka, de akár vegyesen is. A massza fűszerezése nem mindennapi: koriander és szerecsendió ízesíti, és egy kevés zsemlemorzsa és víz tartja össze.

A skót tojást bő olajban is aranybarnára sütheted, de akár forró levegős sütőben is: ehhez fújd le egy kevés olajjal, majd 180 fokon süsd 12 percig, de félidőben fordítsd meg őket. 

Skót tojás fűszeres darált hússal

skottojas

Hozzávalók 6 darabhoz

Fasírt:

  • 500 g darált hús
  • 120 ml víz
  • 1 púpos tk.
  • 1 tk. bors
  • 0.5 tk. őrölt koriander
  • 0.5 tk. szerecsendió
  • 120 g zsemlemorzsa
  • 6 db tojás (a közepébe)

Panír:

  • 70 g búzaliszt
  • 1 db tojás
  • 120 g zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként főzzük meg a tojásokat: ehhez forrósítsunk vizet, majd tegyük bele a tojásokat, és főzzük 6-7 percig, ha lágy, 8-10 percig, ha keményet szeretnénk. Szűrjük le, öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk állni.

Addig ízesítsük be a darált húst: ehhez keverjük össze a sót, borsot, koriandert, szerecsendiót és a zsemlemorzsát. Adjuk hozzá a darált húst és a vizet, és gyúrjuk össze a masszát. Ha szükséges, még adhatunk hozzá egy kis vizet.

A főtt tojásokat pucoljuk meg.

Készítsünk a masszából 6 labdát, és mindegyiket lapítsuk ki, tegyünk a közepükbe egy tojást, és csomagoljuk bele a darált húsba.

Az így kapott labdákat panírozzuk be a szokásos módon: forgassuk lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába. 

Forrósítsunk olajat egy mély serpenyőben, míg el nem éri a 180 °C-ot, majd süssük benne aranybarnára a skót tojásokat, a fő, hogy a hús is átsüljön.

Melegen vagy hidegen kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon