Krémes tiroli mártás házilag: halételek legjobb kísérője

tiroli martas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tiroli mártás egy végtelenül egyszerű, majonézalapú szósz. Rengeteg íz összpontosul benne: a tejföl, a tejszín és a fehérbor teszi nagyszerűvé ezt a krémes dresszinget.

Ezt a hideg mártást az osztrák konyha ihlette. Elég könnyű elkészíteni, és remekül passzol tojás-, illetve halételekhez egyaránt.

A titka a majonézes alapban rejlik, amit tejföllel vagy tejszínnel, fehérborral és a kissé meglepően hangzó ketchuppal készítenek el Ausztriában. 

Nem egy tolakodó ízű mártás, ugyanakkor a végén rászórt, csipetnyi Cayenne-borstól nemcsak a színe, de az ízvilága is elképesztően különleges lesz.

Tiroli mártás

tiroli martas

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 10 dkg majonéz
  • 1 ek ketchup
  • 1 dl tejföl (vagy tejszín)
  • 1 ek fehérbor
  • 1 ek mustár
  • 1 csipet cayenne-bors
  • 1 csipet
  • 1 kk porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A majonézhez keverjük hozzá habverővel a ketchupot, a tejfölt – vagy a tejszínt – és a fehérbort.  

Ezután adjuk hozzá a fűszereket: a sót, a Cayenne-borsot és mustárt. A porcukrot hagyjuk a legvégére.

Dolgozzuk alaposan össze az alapanyagokat, majd kóstoljuk meg. 

Tekintettel arra, hogy a ketchup igencsak édeskés ízű, a porcukorból csak annyit adjunk hozzá, amennyit feltétlenül szükségesnek érzünk, hiszen utólag beletenni még lehet, de kivenni már bajos lesz.

Ha a mártás szép rózsaszínes, akkor elkészültünk vele, és már tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük