Eredeti tandoori fűszerkeverék: felejtsd el a bolti változatot
A tradicionális fűszerkeverék az indiai konyha egyik legnépszerűbb kiegészítője, és szerencsére házilag is könnyen összedobható.
Ezt a hideg mártást az osztrák konyha ihlette. Elég könnyű elkészíteni, és remekül passzol tojás-, illetve halételekhez egyaránt.
A titka a majonézes alapban rejlik, amit tejföllel vagy tejszínnel, fehérborral és a kissé meglepően hangzó ketchuppal készítenek el Ausztriában.
Nem egy tolakodó ízű mártás, ugyanakkor a végén rászórt, csipetnyi Cayenne-borstól nemcsak a színe, de az ízvilága is elképesztően különleges lesz.
A majonézhez keverjük hozzá habverővel a ketchupot, a tejfölt – vagy a tejszínt – és a fehérbort.
Ezután adjuk hozzá a fűszereket: a sót, a Cayenne-borsot és mustárt. A porcukrot hagyjuk a legvégére.
Dolgozzuk alaposan össze az alapanyagokat, majd kóstoljuk meg.
Tekintettel arra, hogy a ketchup igencsak édeskés ízű, a porcukorból csak annyit adjunk hozzá, amennyit feltétlenül szükségesnek érzünk, hiszen utólag beletenni még lehet, de kivenni már bajos lesz.
Ha a mártás szép rózsaszínes, akkor elkészültünk vele, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu