
Krémes tiroli mártás házilag: halételek legjobb kísérője

A tiroli mártás egy végtelenül egyszerű, majonézalapú szósz. Rengeteg íz összpontosul benne: a tejföl, a tejszín és a fehérbor teszi nagyszerűvé ezt a krémes dresszinget.
Ezt a hideg mártást az osztrák konyha ihlette. Elég könnyű elkészíteni, és remekül passzol tojás-, illetve halételekhez egyaránt.
A titka a majonézes alapban rejlik, amit tejföllel vagy tejszínnel, fehérborral és a kissé meglepően hangzó ketchuppal készítenek el Ausztriában.
Nem egy tolakodó ízű mártás, ugyanakkor a végén rászórt, csipetnyi Cayenne-borstól nemcsak a színe, de az ízvilága is elképesztően különleges lesz.
-
2023-09-25 09:32:02
-
2023-09-06 07:32:01
-
2023-09-02 11:08:01
Tiroli mártás

Hozzávalók 2 adaghoz
- 10 dkg majonéz
- 1 ek ketchup
- 1 dl tejföl (vagy tejszín)
- 1 ek fehérbor
- 1 ek mustár
- 1 csipet cayenne-bors
- 1 csipet só
- 1 kk porcukor
Elkészítés:
A majonézhez keverjük hozzá habverővel a ketchupot, a tejfölt – vagy a tejszínt – és a fehérbort.
Ezután adjuk hozzá a fűszereket: a sót, a Cayenne-borsot és mustárt. A porcukrot hagyjuk a legvégére.
Dolgozzuk alaposan össze az alapanyagokat, majd kóstoljuk meg.
Tekintettel arra, hogy a ketchup igencsak édeskés ízű, a porcukorból csak annyit adjunk hozzá, amennyit feltétlenül szükségesnek érzünk, hiszen utólag beletenni még lehet, de kivenni már bajos lesz.
Ha a mártás szép rózsaszínes, akkor elkészültünk vele, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!