Frissítő, mexikói kukoricasaláta: jalapeñótól lesz tüzes
Akár szivárványsalátának is nevezhetnénk, annyira színes ez a fogás: a kukorica mellett bab, paradicsom, lila hagyma, avokádó és sok zöldfűszer is helyet kap.
A toszkán kenyérsaláta, a panzanella egy tradicionális olasz fogás, amely kenyérkockából, paradicsomból és hagymából készül, ízesítőként pedig leggyakrabban olívaolajat, bazsalikomot és ecetet tartalmaz. Az újabb receptekben mozzarellával és uborkával is találkozhatsz.
Ebbe a nyári hangulatú változatba lédús és zamatos őszibarack is kerül, amely annyira feldobja a salátát, hogy öröm lesz belőle minden falat. A barackok kiválasztásánál figyelj rá, hogy érett, de még kemény darabok legyenek, mert csak azokat tudod szépen felszeletelni.
Terítsük szét a kenyérkockákat egy sütőpapírral bélelt tepsin, locsoljunk rá 2 ek. olívaolajat, szórjuk meg fél tk. sóval, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 15 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Közben tegyük a paradicsomot, a barackot, a hagymát, az uborkát (ha használunk) és a bazsalikomot egy nagyobb tálba, locsoljuk rá a balzsamecetet, a megmaradt 3 ek. olívaolajat, és tetszés szerint sózzuk, borsozzuk.
Keverjük össze, és közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az időközben megpirult kenyérkockát, és mozzarellával díszítsük (ha használunk).
Tipp: ha még jobban ki szeretnénk hozni a barackok ízét, akkor a saláta elkészítése előtt grillrácson vagy serpenyőben grillezzük őket néhány percig.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu