Tartalmas babfasírt gazdagon fűszerezve: mesésen szaftosra sül
Készíts mesésen szaftos és tápláló fasírtot babból, és fogyaszd előételként vagy főételként!
Zöldségfasírtot nemcsak lencséből és cukkiniből készíthetsz, hanem szinte bármilyen más zöldségből vagy hüvelyesből is. A hüvelyeseknek ráadásul az az előnyük, hogy a magas rosttartalmuk mellett rengeteg bennük a fehérje, így szuperül pótolhatod velük a húst, és hosszú időre jóllaksz tőlük.
Ebben az olaszos fasírtban például a vörösbab a főszereplő, mellette pedig a zabpehely és a napraforgómag gondoskodik arról, hogy igazán tápláló legyen. A hagyományos fasírtokkal szemben pedig nem bő olajban, hanem a sütőben pirul ropogósra, így sok olajat – és olajszagot – is megspórolhatsz.
Fűszeres babfasírt
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 db konzerves vörösbab (leszűrés után 240 g)
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ek szójaszósz
- 50 g apró szemű zabpehely
- 1 ek paradicsompüré
- 1 tk mustár
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 ek friss petrezselyem apróra vágva
- 1 tk só
- 0.5 tk bors
- 1 tk pirospaprika
- 50 g napraforgómag apróra vágva
Elkészítés:
A babról öntsük le a folyadékot, öblítsük le, tegyük tálba, és egy villával vagy krumplinyomóval pürésítsük le.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1-2 percig. Kanalazzuk az összetört babhoz, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és alaposan dolgozzuk össze.
Formázzunk a masszából 12 egyforma golyót, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük meg olívaolajjal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőnél forgassuk meg őket.
Előételként ezzel a zöldfűszeres mártogatóssal, főételként pedig ezzel az olasz paradicsomszósszal és spagettivel fogyasszuk.
-
2024-05-01 07:32:01
-
2024-03-13 10:32:02
-
2024-03-12 08:52:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!