Tartalmas babfasírt gazdagon fűszerezve: mesésen szaftosra sül

Babfasirt-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts mesésen szaftos és tápláló fasírtot babból, és fogyaszd előételként vagy főételként!

Zöldségfasírtot nemcsak lencséből és cukkiniből készíthetsz, hanem szinte bármilyen más zöldségből vagy hüvelyesből is. A hüvelyeseknek ráadásul az az előnyük, hogy a magas rosttartalmuk mellett rengeteg bennük a fehérje, így szuperül pótolhatod velük a húst, és hosszú időre jóllaksz tőlük.

Ebben az olaszos fasírtban például a vörösbab a főszereplő, mellette pedig a zabpehely és a napraforgómag gondoskodik arról, hogy igazán tápláló legyen. A hagyományos fasírtokkal szemben pedig nem bő olajban, hanem a sütőben pirul ropogósra, így sok olajat – és olajszagot – is megspórolhatsz.

Fűszeres babfasírt

Babfasirt

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 1 db konzerves vörösbab (leszűrés után 240 g)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek szójaszósz
  • 50 g apró szemű zabpehely
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 tk mustár
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 ek friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 50 g napraforgómag apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A babról öntsük le a folyadékot, öblítsük le, tegyük tálba, és egy villával vagy krumplinyomóval pürésítsük le.

A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1-2 percig. Kanalazzuk az összetört babhoz, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és alaposan dolgozzuk össze.

Formázzunk a masszából 12 egyforma golyót, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük meg olívaolajjal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőnél forgassuk meg őket.

Előételként ezzel a zöldfűszeres mártogatóssal, főételként pedig ezzel az olasz paradicsomszósszal és spagettivel fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük