Tartalmas, rizzsel töltött szőlőlevél: hús nélkül is elkészíthető

toltott-szololevel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A görög eredetű töltött szőlőlevelet – más néven a dolmadest – több mediterrán nemzet is a magáénak követeli. Amíg azonban ők egymással vitatkoznak, mi megmutatjuk, hogyan készül a Kréta-szigetéről származó változat.

A töltött szőlőlevelet gyakorta kínálják hideg vagy akár meleg előételként, jellemzően citrommal és joghurttal, de főételnek is kiválóan alkalmas. Hol hússal töltik, hol anélkül, két összetevő azonban mindig fix benne: a szőlőlevél és a rizs. Ebbe a variációba most extraként kerül még bele fenyőmag és mazsola is.

A fenyőmagot helyettesítheted mandulával vagy akár dióval is, ha nem kapsz a boltokban.

Rizzsel töltött szőlőlevél

toltott-szololevel

Hozzávalók 4 személyre

A csomagoláshoz:

  • 30 dkg pácolt szőlőlevél (üveges vagy konzerves)
  • 1 ek citromlé
  • szükség szerint víz

A töltelékhez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 ek fenyőmag
  • 10 dkg apró szemű rizs
  • 2 ek mazsola
  • 120 ml víz
  • 2 ek aprított petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a petrezselymet vágjuk apróra.

Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat, és tegyük rá a felaprított vöröshagymát. Dinszteljük meg.

Ha már szép aranybarna színű a hagyma, adjuk hozzá a fenyőmagot és pirítsuk meg.

Adjuk hozzá a rizst és alaposan keverjük össze a hagymás, magvas alappal.

Ezután adjuk hozzá a mazsolát is, és kevergetve főzzük, amíg a rizs opálos nem lesz.

Ezt követően öntsük fel az egészet vízzel.

Lassú tűzön, fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg a rizs magába szívja a vizet.

Ha ez kész, vegyük le a tűzről és várjuk meg, amíg langyosra hűl a rizses keverék.

Szórjuk meg a korábban szintén apróra vágott petrezselyemmel, és ezzel el is készültünk a töltelékkel.

A szőlőleveleket mossuk meg hideg vízben, majd csepegtessük le és tegyük kéztörlő papírra, hogy az a maradék vizet is felszívja róla.

A töltéshez a leveleket helyezzük el úgy a vágódeszkán, hogy azoknak az erezete felfelé nézzen. 

Minden levélre kanazzunk 2 evőkanálnyit a rizsből, majd tekerjük fel őket szorosan, mintha csak töltött káposztát készítenénk.

A végeiket próbáljuk meg behajtogatni a töltelék közepe felé, hogy főzés közben nehogy kinyíljanak és kihulljon belőlük.

Ha minden szőlőlevelet megtöltöttünk, tegyük őket szép, katonás sorrendben egy mély lábosba, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy az ellepje a töltött leveleket.

Öntsük rá az evőkanál citromlevet is, majd fedő alatt, lassú tűzön kb. 50 perc alatt főzzük készre. 

Tálalásnál kínáljunk mellé egy pohár száraz fehérbort.

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük