Vegán csevap csicseriborsóból: ezekkel a fűszerekkel tökéletes lesz
Nem eszel húst, de hiányzik a csevap hangulata? Most megmutatjuk, hogyan készítsd el növényi hozzávalókból!
A csevap, csavapcsicsa vagy csevapcsicsi sokak kedvenc fogása: különböző formában, de többé-kevésbé azonos összetételben az egész Balkánt meghódította. Az eredeti recept szerint háromféle húsból készül - sertés, marha, bárány -, most azonban búcsút intve a hagyományos összetevőknek, megmutatom, hogyan készítsd el növényi alapanyagokból.
Ebben a receptben a húst és a fehérjét a csicseriborsó és a szójagranulátum helyettesíti. Utóbbi szárított, apró szemcséjű szóját jelent, amely rövid áztatás után a darált húshoz hasonló állagú lesz, és jól használható helyette. Mivel sem a csicseriborsónak, sem pedig a szójának nincsen túl karakteres íze, ezért a húshoz képest erőteljesebb fűszerezést igényelnek.
Vegán csevap
Hozzávalók 15 darabhoz
- 75 g szójagranulátum vagy -kocka
- 300 ml forró zöldségalaplé vagy víz
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db konzerves csicseriborsó leszűrve (240 g(
- 50 g zabpehelyliszt
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek mustár
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1 csipet chilipehely
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 100 ml olaj a sütéshez
Elkészítés:
Öntsük a forró alaplevet vagy vizet a szójagranulátumra, és 10-15 percig áztassuk. Szűrjük le, nyomjodjuk ki belőle a felesleges folyadékot, és tegyük félre.
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.
Kanalazzuk a hagymás keveréket aprítógépbe, adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és dolgozzuk pürésre. A massza nem kell, hogy teljesen krémes legyen.
Olajos kézzel formáljunk belőle 15-18 darab csevap formájú rudat, vagy más tetszés szerinti formát. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le olajjal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 percig süssük, félidőnél pedig forgassuk meg őket, és újra kenjük le olajjal.
Melegen vagy hidegen fogyasszuk, ezzel a tormás-mustáros krumplisalátával, zöldségekkel, joghurtos mártogatóssal.
-
2024-04-27 11:08:02
-
2024-04-24 08:32:01
-
2024-04-22 07:52:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!