Vegán csevap csicseriborsóból: ezekkel a fűszerekkel tökéletes lesz

Vegan-csevap-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem eszel húst, de hiányzik a csevap hangulata? Most megmutatjuk, hogyan készítsd el növényi hozzávalókból!

A csevap, csavapcsicsa vagy csevapcsicsi sokak kedvenc fogása: különböző formában, de többé-kevésbé azonos összetételben az egész Balkánt meghódította. Az eredeti recept szerint háromféle húsból készül - sertés, marha, bárány -, most azonban búcsút intve a hagyományos összetevőknek, megmutatom, hogyan készítsd el növényi alapanyagokból.

Ebben a receptben a húst és a fehérjét a csicseriborsó és a szójagranulátum helyettesíti. Utóbbi szárított, apró szemcséjű szóját jelent, amely rövid áztatás után a darált húshoz hasonló állagú lesz, és jól használható helyette. Mivel sem a csicseriborsónak, sem pedig a szójának nincsen túl karakteres íze, ezért a húshoz képest erőteljesebb fűszerezést igényelnek.

Vegán csevap

Vegan-csevap

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 75 g szójagranulátum vagy -kocka
  • 300 ml forró zöldségalaplé vagy víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db konzerves csicseriborsó leszűrve (240 g(
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek mustár
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk
  • 1 tk bors
  • 1 csipet chilipehely
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 100 ml olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük a forró alaplevet vagy vizet a szójagranulátumra, és 10-15 percig áztassuk. Szűrjük le, nyomjodjuk ki belőle a felesleges folyadékot, és tegyük félre.

Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.

Kanalazzuk a hagymás keveréket aprítógépbe, adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és dolgozzuk pürésre. A massza nem kell, hogy teljesen krémes legyen.

Olajos kézzel formáljunk belőle 15-18 darab csevap formájú rudat, vagy más tetszés szerinti formát. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le olajjal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 percig süssük, félidőnél pedig forgassuk meg őket, és újra kenjük le olajjal.

Melegen vagy hidegen fogyasszuk, ezzel a tormás-mustáros krumplisalátával, zöldségekkel, joghurtos mártogatóssal.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük