Vegán csevap csicseriborsóból: ezekkel a fűszerekkel tökéletes lesz

Vegan-csevap-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem eszel húst, de hiányzik a csevap hangulata? Most megmutatjuk, hogyan készítsd el növényi hozzávalókból!

A csevap, csavapcsicsa vagy csevapcsicsi sokak kedvenc fogása: különböző formában, de többé-kevésbé azonos összetételben az egész Balkánt meghódította. Az eredeti recept szerint háromféle húsból készül - sertés, marha, bárány -, most azonban búcsút intve a hagyományos összetevőknek, megmutatom, hogyan készítsd el növényi alapanyagokból.

Ebben a receptben a húst és a fehérjét a csicseriborsó és a szójagranulátum helyettesíti. Utóbbi szárított, apró szemcséjű szóját jelent, amely rövid áztatás után a darált húshoz hasonló állagú lesz, és jól használható helyette. Mivel sem a csicseriborsónak, sem pedig a szójának nincsen túl karakteres íze, ezért a húshoz képest erőteljesebb fűszerezést igényelnek.

Vegán csevap

Vegan-csevap

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 75 g szójagranulátum vagy -kocka
  • 300 ml forró zöldségalaplé vagy víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db konzerves csicseriborsó leszűrve (240 g(
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek mustár
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk
  • 1 tk bors
  • 1 csipet chilipehely
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 100 ml olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük a forró alaplevet vagy vizet a szójagranulátumra, és 10-15 percig áztassuk. Szűrjük le, nyomjodjuk ki belőle a felesleges folyadékot, és tegyük félre.

Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.

Kanalazzuk a hagymás keveréket aprítógépbe, adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és dolgozzuk pürésre. A massza nem kell, hogy teljesen krémes legyen.

Olajos kézzel formáljunk belőle 15-18 darab csevap formájú rudat, vagy más tetszés szerinti formát. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le olajjal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 percig süssük, félidőnél pedig forgassuk meg őket, és újra kenjük le olajjal.

Melegen vagy hidegen fogyasszuk, ezzel a tormás-mustáros krumplisalátával, zöldségekkel, joghurtos mártogatóssal.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon