Vegetáriánus töltött káposzta: a karácsonyi vacsora kedvence

2
Nyomtatás
vegetarianus-toltott-kaposzta-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vegetáriánus töltött káposzta tökéletes választás azoknak, akik nem fogyasztanak húst, vagy csak egy könnyedebb, zöldségekkel teli karácsonyi menüt szeretnének összeállítani.

A karácsonyi közös étkezések egyik hagyományos fogása a töltött káposzta, amely általában húsos változatban kerül az asztalra. Azonban egyre többen keresnek olyan alternatívákat, amelyek a vegetáriánus vagy a vegán étrendbe is beilleszthetők.

A vegetáriánus töltött káposzta nemcsak az állati eredetű összetevőket mellőzi, de méltó társa lehet a hagyományos változatnak. Azt azonban fontos tudni, hogy az ízvilága nem a klasszikus, húsos fogást idézi, hisz a töltelékbe is zöldségek kerülnek. Ez a verzió könnyebb és egészségesebb, de nagyon ízletes.

Az étel azért is nagyszerű, mert előre elkészíthető, így a karácsonyi sürgés-forgás közepette sem kell az utolsó pillanatra hagyni. Ez a töltött káposzta is idővel még finomabb lesz. 

Vegetáriánus töltött káposzta

vegetarianus-toltott-kaposzta

Hozzávalók 8 személyre

  • 8 levél káposzta
  • kevés olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 20 dkg gomba
  • 15 dkg rizs
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 konzerv lencse
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • 2.5 dl zöldségalaplé
  • növényi tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Ha a káposztalevelek túl nagyok, vágjuk őket ketté. 

A töltelékhez a zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel, a répát reszeljük le.

Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, és pároljunk üvegesre egy vöröshagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a sárgarépát, a gombát, és süssük addig, amíg a zöldségek puhulni kezdenek.

Tegyük hozzá a rizst, a paradicsompürét és a köményt. Keverjük össze, majd rakjuk hozzá a lecsepegtetett lencsét is. Sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítsuk az egészet.

Töltsük meg a káposztaleveleket a zöldséges-rizses töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel őket.

Egy nagy lábasban hevítsünk fel kevés olajat. A maradék fej vöröshagymát is aprítsuk fel, és pirítsuk meg. Erre dobjuk rá a savanyú káposztát, forgassuk össze, majd szórjuk meg pirospaprikával. 

Helyezzük rá a megtöltött káposztatekercseket, tegyük közé a babérlevelet, és öntsük fel az egészet a zöldségalaplével.

Lassú tűzön főzzük körülbelül egy órán át, amíg a káposztalevelek és a töltelék megpuhulnak, és az ízek összeérnek. 

Tálaláskor tejfölt vagy növényi alternatívát is adhatunk hozzá. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon