Ha a káposztalevelek túl nagyok, vágjuk őket ketté.
A töltelékhez a zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel, a répát reszeljük le.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, és pároljunk üvegesre egy vöröshagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a sárgarépát, a gombát, és süssük addig, amíg a zöldségek puhulni kezdenek.
Tegyük hozzá a rizst, a paradicsompürét és a köményt. Keverjük össze, majd rakjuk hozzá a lecsepegtetett lencsét is. Sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítsuk az egészet.
Töltsük meg a káposztaleveleket a zöldséges-rizses töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel őket.
Egy nagy lábasban hevítsünk fel kevés olajat. A maradék fej vöröshagymát is aprítsuk fel, és pirítsuk meg. Erre dobjuk rá a savanyú káposztát, forgassuk össze, majd szórjuk meg pirospaprikával.
Helyezzük rá a megtöltött káposztatekercseket, tegyük közé a babérlevelet, és öntsük fel az egészet a zöldségalaplével.
Lassú tűzön főzzük körülbelül egy órán át, amíg a káposztalevelek és a töltelék megpuhulnak, és az ízek összeérnek.
Tálaláskor tejfölt vagy növényi alternatívát is adhatunk hozzá.